Zauvijek otkloniti prijetnju nuklearnog oružja

Američki sekretar u Japanu poručio kako se 'zauvijek treba otkloniti prijetnja nuklearnog oružja'.

John Kerry je u ponedjeljak postao prvi državni sekretar i najviši zvaničnik američke administracije koji je posjetio memorijalni centar u Hirošimi otkako su Sjedinjene Američke Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad, pozivajući da se "zauvijek otkloni prijetnja nuklearnog oružja", prenose agencije.
Japan je posjetu Kerryja i njegovih kolega iz grupe najbogatijih država svijeta G7, kojima je ovo bila priprema za samit u maju, nazvao "historijskom". Ministri vanjskih poslova došli su tokom prijepodneva u memorijalni centar za mir, potresno svjedočanstvo o razarajućoj atomskoj sili koja je 6. avgusta 1945. sravnila grad sa zemljom i odnijela 140.000 života.
"Svi bi trebali vidjeti i osjetiti snagu ovog mjesta“, poručio je John Kerry upisujući se u zlatnu knjigu muzeja, prenosi State Department.
"To nas snažno i trajno podsjeća kako moramo, ne samo zauvijek otkloniti nuklearnu prijetnju, nego i učiniti sve kako bi spriječili rat“, istakao je državni sekretar, vijetnamski veteran koji nije sklon vojnom intervencionizmu i zauzima se za razoružanje.
Nakon posjete muzeju, koji posjetiteljima kroz mučne fotografije daje predodžbu o razmjerima katastrofe, ministri G7 su posjetili park oko muzeja. Zatim su položili vijenac ispred kenotafa, luka koji se nadvija nad pločom s imenima svih žrtava i riječima uklesanim u kamen: "Počivajte u miru, nećemo dopustiti da se tragedija ponovi“.
Mnoštvo mladih ih je dočekalo mašući zastavama sedam država G7 (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka) i predajući ima ogrlicu od papirnih ždralova, simbola mira.

Put za Obamu

Kerryjeva posjeta mogao bi napraviti put dolasku američkog predsjednika Baracka Obame prilikom susreta na vrhu predsjednika država i vlada G7 koji se 26. i 27. maja održava u Japanu, premda još službeno nije donesena nikakva odluka.
Obama se od 2009. godine zalaže za „svijet bez nuklearnog oružja“.
Upitan u nedjelju navečer hoće li Kerry zatražiti oprost za razaranje Hirošime, američki diplomata je rekao kako službeno neće to učiniti, ali da je „kao i svi Amerikanci i Japanci ispunjen tugom“.
Ova posjeta, prva takva za SAD, ali i još dvije nuklearne sile G7, Veliku Britaniju i Francusku, gurnuo je u drugi plan aktuelne svjetske teme o kojima su ministri razgovarali na susretu, a to su terorizam i sigurnost na moru.
Šestog augusta 1945. američki bombarder Enola Gay je ispustio atomsku bombu na Hirošimu, koja je izravno ili od posljedica zračenja i opekotina ubila 140.000 osoba, što je čin za koji se Sjedinjene Države nisu nikada izvinile.
Tri dana kasnije Nagasaki je zadesila jednaka sudbina, tamo je poginulo 74.000 ljudi.
Napadi na ta dva grada ubrzali su kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. august 1945. godine.