Ozbiljna situacija

"Islamska država" želi da izvrši napade u Njemačkoj i bezbjednosna situacija je veoma ozbiljna, upozorio je direktor Obavještajne agencije "BFV" Hans Georg Masen.

Džihadisti su početkom sedmice objavili video-snimak u kojem sugerišu da bi nakon bombaških i oružanih napada u Parizu i Briselu mogli izvesti nove napade na Zapadu, pominjući kao moguće mete London, Berlin i Rim.
Mesen je njemačkom dnevniku "Velt am Zontag" rekao da islamisti žele da izvrše napade na Nemačku i ugroze njene interese, ali da trenutno nema detaljnih podataka o njihovim planovima.
Prema njegovim rečima, cilj propagande "Islamske države" jeste podsticanje pristalica da preduzmu inicijativu za napade u Nemačkoj.
On je istakao da postoji nekoliko slučajeva povezanosti Nemaca, koji se vraćaju iz Sirije sa planovima za napade, te upozorio da džihadisti predstavljaju realnu opasnost.
Mesen kaže da je Nemačka do sad izbegla veći napad, zahvaljujući uspešnom radu bezbednosnih vlasti i sreći kao što je bio slučaj sa neispravnim detonatorom.
Tokom 2014. godine, Nemac opisan kao radikalni islamista optužen je za podmetanje bombe, koja nikad nije aktivirana, na železničkoj stanici u Bonu dve godine ranije. U 2006. godini, dve bombe skrivene u koferima, koje su postavili islamisti u vozovima u Kelnu, nisu eksplodirale.