Nejednaka podrška i solidarnost

Francuski list "Le Monde" je objavio različite ilustracije koje izražavaju podršku francuskog naroda za napade u Briselu, prenosi portal "Indeksonline".

Na jednoj ilustraciji se vide dvije zagrljene osobe, umotane zastavama dviju zemalja.  dvije zemlje, Francuske i Belgije. Oni su u suzama, podržavajući jedni druge, a ispod njih se nalaze datumi napada koji su se desili.



Međutim, mediji o napadima ne izvještavaju jednako, pogotovo kada je riječ o zemljama koje se nalaze van Evropske unije, navodeći primjer nedavnih eksplozija u Ankari i Istanbulu.

Jedan student prava, Jasmin Ahmed napisao je članak u kojem kaže da nije pravedno što se prave razlike u izvještavanju i solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada u Turskoj.

Također i korisnici društvenih mreža čine velike razlike jer ni oni nisu podržali Tursku tokom onih dana terora, kao što rade sa pomenutim drugim dvema državama, kaže Ahmed.



Druga ilustracija pokazuje tri osobe sa zastavama Francuske, Belgije i Turske, ali ovdje vidimo kako Francuska i Belgija podržavaju jedna drugu ostavljajući po strani treću osobu sa zastavom Turske.

Također, ispod slike su datumi napada. U Turskoj su se desila četiri teroristička napada, dok u Francuskoj i Beligiji samo po jedan.

Ilustracije koje pokazuju razlike koje su urađene tokom izvještavanja o ovim događajima su mnogobrojne i možete ih vidjeti ispod.







/Indeksonline/