Među njima i bande sa Kosova

Bande koje se bave krijumčarenjem ljudima su prošle godine zaradile 6 milijardi eura, gdje je najveći dio novca došao od trgovine migrantima u Evropi, saopštila je policijska agencija EU - Europol u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

U izvještaju, navodeći trgovinu ljudima kao jedan od "kriminalnih tržišta sa najbržim rastom u Evropi", se kaže: "Ovaj protok (od 6 milijardi eura) očekuje se da će udvostručiti ili utrostručiti ukoliko se stepen trenutne krize sa imigrantima poveća iduće godine".

Europol i policijske snage u zemljama u Evropi i inostranstvu su identificirale više od 12 hiljada aktivnih osumnjičenih u bandama koje se bave trgovinom migranata od 2015. godine.

Bande, čiji članovi dolaze iz zemalja poput Kosova, Bugarske, Egipta, Mađarske i Iraka, su uključeni u širok spektar kriminalnih aktivnosti, uključujući krivotvorenje službenih dokumenata i podmićivanje, navodi se u izvještaju.

Takozvana "vruća tačka gdje su aktivnosti bandi najkoncentrisaniji uključuju gradove koji vode preko Balkana sa Bliskog istoka, kao što su Istanbul, Izmir, Atina i Budimpešta, kao i velika stacionarna mjesta poput Berlina, Calaisa, Zeebruggea i Frankfurta.

Ali Europol kaže da postoji malo dokaza da su "osumnjičeni za terorizam" koristile mreže krijumčarenja kako bi ušle na kontinent u nekoj značajnoj mjeri.

"Mnogo manje od 0,01 posto osumnjičenih terorista su imali veze sa migrantima", rekao je direktor Europola Rob Wainwright na konferenciji za novinare.

Oko milion imigranata je prošle godine stiglo u Evropu, od kojih je većina pobjegla od rata i siromaštva na Bliskom istoku, navodi agencija u izvještaju objavljenom danas, sada kada je uspostavljen novi centar za koordinaciju široke evropske borbe protiv trgovaca ljudima.

Europski centar za krijumčarenje migrantima, koji će biti smješten u Hagu će pomagati policijskim snagama unutar i van Evrope u razmjeni informacija i pomoći u brzom raspoređivanju policijskih hitnih snage u slučaju otvaranja novih staza migranata .