Invazija na Siriju

Američki predsjednik Barack Obama ozbiljno je shvatio prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o invaziji na Siriju nakon bombaških napada sirijskih Kurda u Ankari, piše Independent.

Prema riječima autora teksta, dopisnika s Bliskog istoka Patricka Cocberna, rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. februara u kome je poginulo 28 ljudi, Turska prijeti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde.
Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.
Američki predsjednik svjestan je s kojom lakoćom Sjedinjene Američke Države, ili bilo koja druga strana sila koja intervenira u Siriji, Iraku ili Avganistanu, mogu da budu uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocijenio je Cocbern.
"Turci i Saudijci uvijek pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne namjeravaju da pokrenu vojnu intervenciju velikih razmjera", rekao je za Independent jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.
Obama je tokom razgovora s Erdoganom navodno rekao da YPG ne treba da koristi pobjede sirijske vojske na sjeveru zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih vadušnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.
Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za YPG, zarobile su važnu bazu IS-a u Šadadeu, uz pomoć vazdušnih udara SAD-a.