Oboreni avion

Uz naknadu štete za oboreni avion, Rusija od Turske traži i garancije da se slični incidenti neće ponoviti.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Aleksej Meškov smatra da bi Turska trebala platiti naknadu za obaranje ruskog vojnog zrakoplova u blizini tursko-sirijske granice prošlog mjeseca.
Na takav zahtjev odmah je reagiralo tursko Ministarstvo vanjskih poslova, poručivši kako na takve ruske zahtjeve nije moguće odgovoriti.
Meškov je poručio i da bi Turska trebala jamčiti da se slični incidenti neće događati u budućnosti, prenose RIA Novosti.
Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova je istaknuto kako "nije moguće zadovoljiti ruske zahtjeve za obeštećenje zbog oborenog zrakoplova", javio je Reuters.
Službena Ankara je ocijenila kako "ruska vojska djeluje kao da postoji neka uočena prijetnja od Turske", što je, kako je ocijenjeno, "pretjerano i nerealno".

Turska: Nemamo agresivan pristup

"Turska nema agresivan pristup prema ruskoj vojsci", naglasili su u turskom ministarstvu, izrazivši nadu da do eskalacije tenzija neće doći.
Poručili su i da Turska ne planira uspostaviti vojne snage u okviru alijanse na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv terorizma, za koju je ocijenjeno kako je važan savez kad je riječ o vojnoj i obavještajnoj koordinaciji.
S druge strane, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Meškov osvrnuo se i na pregovore o rješavanju sirijske krize, istaknuvši da se Moskva protivi isključivanju Kurda iz tih pregovora.
Turske zračne snage oborile su krajem studenog ruski zrakoplov, nakon čega je Rusija uvela ekonomske sankcije.
Uslijedili su razmjena oštrih riječi između lidera dviju država te nekoliko pomorskih incidenata.