Meta zbog marama

Nakon sto je svoju prijateljicu vidjela rasplakanu u jednom teksaškom restoranu, Lejla Abdenabi je ostala u šoku. Dvadesetogodišnja Sirat Al-Nahi je prijateljici povjerila da je dok je čekala Lejlu, pretrpjela verbalni napad od starijeg čovjeka, koji joj je rekao kako se ona treba vratiti u Saudijsku Arabiju.

U nevjerici Nahi je zamolila da čovjek ponovi šta joj je rekao, on je to učinio ali i dodao: "Da li ti imaš pištolj? Trebala bi me odmah upucati!"

Nakon što je Nahi počela plakati konobar ga je premjestio. An-Nahi koja je na završnoj godini Univerziteta u Austinu, ni najmanje nije očekivala takvu konfrontaciju u restoranu koji je jako liberalan.

Abdenabi je tražila da razgovara s direktorom restorana, koji je nažalost rekao da on ne može učiniti bilo šta po tom pitanju. Abdenabi je nakon toga prišla čovjeku koji je maltretirao njenu prijateljicu, sa zahtjevom da još jednom ponovi šta je rekao, međutim on ju je samo otjerao od svog stola. Lejla se zatim obratila cijelom restoranu: "Bile smo žrtve jako rasističkih komentara, a niko od vas nije učinio ništa po tom pitanju. Je li to zato što nikoga od vas ne zanimamo?", te je na to pitanje je dobila i poražavajući odgovor: "Nikoga".

Nakon napada u Parizu i San Bernardinu, žene i djevojke s hidžabom su postale meta zlostavljanju i maltretiranju, a najviše od strane muškaraca. U Sinsinatiju jedan čovjek je pokušao da autom udari djevojku s maramom. U New Yorku je jedan kupac nazvao pokrivenu farmaceutkinju teroristom i dodao kako treba da napusti njegovu državu. U San Diegu je povrijeđena trudna muslimanka, a još jedna djevojka se žalila kako ju je stariji čovjer prisiljavao da skine maramu.

"Ovo nije neočekivano uopšte, po mom istraživanju pokrivene muslimanke će uvijek biti na meti zbog marame. Lahko ih je identifikovati kao muslimanke", kaže Sahar Aziz, profesorica iz Teksasa.

Zlostavljanje je počelo da se povećava nakon napada na "Charlie Hebdo" u januaru, a sada dostiže svoj vrhunac. Kao posljedica ovih događaja neke žene u SAD-u su čak odlučile prestati nositi hidžab.

Međutim, profesorica Aziz ističe da bi veći broj žena izbjeglica moglo skinuti marame, dok će žene poput Lejle i njene prijateljice ostati vjerne hidžabu iz jednostavnog razloga što su naviknute na sredinu i više su uvjerene u sebe.

Abdenabi, koja maramu nosi od 18-te godine je jasno rekla da ne planira da je skine.

"Ne smatram da trebamo da omalovažavamo sebe ili se krijemo. Mi sada imamo Facebook i Twitter i uvijek možemo podijeliti svoju priču na tim stranicama i tražiti pomoć."

Nakon što su djevojke objavile događaj na Facebooku, dobile su mnogo podrške, a čak je i CEO restorana napisao javno saopštenje: "U našem društvu ne smije biti mjesta za rasizam i jako me ljuti što je moralo doći do nečega ovakvog“, te naglasio da je konobar trebao zamoliti tog gosta da ode.

Izvor: Los AngelesTimes/novi.ba