Younes Abaaoud

IDIL je objavio informaciju da je maloljetni brat Abdelhamida Abaaouda, organizatora napada u Parizu, krenuo za Francusku kako bi osvetio svog starijeg brata.

Belgijanac Abdelhamid Abaaoud ubijen je tokom protuterorističke akcije francuske policije u pariskom predgrađu Saint-Denis. Vjeruje se da je on organizator terorističkih napada na glavni grad ove države, prilikom kojih je ubijeno 129 osoba.
Njegov mlađi brat Younes, rođen 1999. godine, ranije se priključio tzv. Islamskoj državi i smatran je jednim od najmlađih boraca ove organizacije.
"Abdelhamid Abaaoud umro je kao mučenik, ali njegov brat je živ i zdrav. Znajte, o vi koji vjerujete u krst, da je on spreman i vraća se željan osvete", stoji u jednom Twitter nalogu povezanim s tzv. Islamskom državom.
Njihov otac Omar Abaaoud ranije je objavio kako nikada neće oprostiti Abdelhamidu što je "isprao mozak" njegovom mlađem sinu i što je "osramotio cijelu porodicu".
"Naši životi su uništeni. Ne shvatm zašto želi ubijati nevine Belgijance. Ova država nam je dala sve", rekao je Omar Abaaoud.
Podsjećamo, premijer Francuske Francois Hollande proglasio je tromjesečno vanredno stanje nakon terorističkih napada u Parizu. U toku je veliki broj policijskih racija prilikom kojih je privedeno više stotina osoba i pretreseno više od hiljadu domaćinstava.