Preživjeli o napadačima u Parizu

U sinoćnjim terorističkim napadima u Parizu ubijeno je najmanje 128 osoba, a više od 200 povrijeđeno. Oni koji su preživjeli zauvijek će sa sobom nositi ožiljke, bilo na tijelu ili na duši.

"Ljudi su trčali na sve strane. U početku mi nije bilo jasno šta se dešava, a tek kada sam vidjela tijela na ulici shvatila sam šta je u pitanju. Sve je tako nestvarno. Mislila sam da živim u jednom divnom, otvorenom mjestu, a sada gledam mrtve ljude i krv na trotoaru", rekla je Carmela Uranga, 47-godišnja Francuskinja koja stanuje u neposrednoj blizini jednog od restorana u kojem je ubijeno 13 osoba.
Bilo je i onih koji su sa teroristima bili licem u lice.
"Najviše me zaprepastilo 'mrtvilo' u njihovim očima. Što je najgore, nisu izgledali stariji od 18 ili 20 godina", rekao je jedan od preživjelih na koncertu u koncertnoj dvorani Bataclan, poprištu najvećeg krvoprolića. 
Naime, na koncertu grupe Eagles of Death Metal, koji je održan u ovom objektu, ubijeno je više od 80 osoba. Prema riječima preživjelih, mnogi su prvo pomislili da se radi o dijelu predstave, s obzirom da je riječ o heavy metal koncertu.
"Stojao sam blizu ulaza i vidio dvije ili tri osobe kako navlače 'fantomke'. Bili su neko vrijeme nepomični i posmatrali posjetioce koncerta. Nakon nekog vremena izvukli su svoje kalašnjikove i počeli nasumično pucati po ljudima. One koje ne bi odmah ubili, 'ovjeravali' su poslije. Sve vrijeme su bili tihi i nisu ništa vikali", rekao je za CNN jedan od posjetioca koncerta.
Zanimljivo je da se koncertna dvorana Bataclan nalazi samo nekoliko stotina metara udaljeno od prostorija redakcije Chalie Hebdoa, gdje su teroristi u januaru ubili 10 osoba.