Skandal u Poljskoj

Profesor fizike u jednoj od gimnazija na sjeveru Poljske pred otkazom je nakon što je učenicima dao zadatak da izračunaju koliko sirijskih izbjeglica moraju baciti sa splava u more kako bi splav doplovio do obale Grčke, piše TVN24, prenosi novinska agencija Patria.

- Četvoro izbjeglica iz Sirije pokušava doći do Grčke na splavu dimenzija 1x2mx 20cm. Izračunaj koliko izbjeglica treba gurnuti sa splava u more da doplovi do cilja, ako svaki ima 60 kilograma, glasio je zadatak koji je šokirao đake, ali i njihove roditelje koji su odmah čovjeka prijavili direktoru gimnazije.

- Direktor je istog dana razgovarao s nastavnikom i obavijestio ga je da će prvi sljedeći takav incident značiti otkaz, rekla je poljskoj televiziji TVN24 zamjenica direktora te gimnazije.

Profesor se opravdavao time da je samo htio privući pažnju učenika.

- Prije toga su imali zadatke u kojim su gradili taj splav, pa je ovaj nekako logično proizašao iz toga. To nema nikakve veze s nekakvim mojim rasističkim pristupom. Nemam ništa protiv izbjeglica, rado bih vidio ljude različitog porijekla u Poljskoj, ukoliko bi oni pristali živjeti ovdje, rekao je profesor za TVN24.

Slučaj je na kraju privukao i nacionalnu pozornost, tako da nije isključeno da profesor dobije i otkaz.