Na osnovu šest od 17 tačaka optužnice

Porota od 12 članova jednoglasno je donijela odluku o smrtnoj kazni Džoharu Carnajevu zbog napada na Bostonski maraton.

Džohar Carnajev osuđen je na smrt zbog bombaškog napada na Bostonski maraton u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. godine.
Ovakvu odluku jednoglasno je donijela porota od 12 članova, ali ona nije konačna, jer postoji dug proces žalbi.
Također, u američkoj saveznoj državi Massachusetts ne postoji smrtna kazna te je moguće da Carnajev bude premješten iz Bostona u zatvor u Terre Hauteu u Indiani, sa ostalim osuđenicima na smrt.
Porota koja je danas donijela odluku ista je koja je Carnajeva proglasila krivim u prvom dijelu suđenja.
Međutim, drugi dio je bio puno kompleksniji i uključivao je procjenjivanje otežavajućih okolnosti kao što je ubistvo djece, namjeru, nepokazivanje kajanja zbog svih tih okolnosti te utjecaj starijeg brata Tamerlana Carnajeva, kojeg je ubila policija.
Porota je osudila Carnajeva na smrt na osnovu šest od 17 tačaka optužnice, uključujući korištenje oružja za masovno uništenje, bombaški napad na javnom mjestu i uništavanje imovine.  
Da je samo jedan od 12 članova porote bio protiv smrtne kazne, on bi bio osuđen na doživotni zatvor. 
'Želio kazniti Ameriku'
Tri osobe su poginule, a više od 260 je povrijeđeno kada su dvije bombe kućne izrade, eksplodirale blizu linije finiša maratona 15. aprila 2013. godine.
Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom, koji je ubijen u razmjeni vatre sa policijom nekoliko dana kasnije.
Odbrana je pokušala dokazati da je optuženi bio pod snažnim utjecajem svog sedam godina starijeg brata, dok tužilaštvo tvrdi da je bio ravnopravni učesnik i da je djelovao svojevoljno.
Tužilaštvo je iznijelo dokaze da je optuženi, etnički Čečen koji je u SAD došao prije više od decenije, čitao i preslušavao "džihadistički materijal", a na brodu na kojem se skrivao pisao je zabilješke s naznakama da je napad izvršen iz osvete za kampanju SAD-a u većinski muslimanskim zemljama.
Federalno tužilaštvo navelo je da je u računaru Carnajeva pronađena, između ostalog, kopija magazina Al-Kaide Inspire i članak o načinu izrade bombi, zaključivši da je on ekstremista koji je želio "kazniti Ameriku".
Džohar Carnajev je Čečen rođen u Kirgistanu.
Tužilaštvo je tokom suđenja navelo da su braća aktivirali bombe kao čin odmazde prema SAD-u, zbog vojnih intervencija u državama s većinskim muslimanskim stanovništvom.
Džohar Carnajev je prva osoba koja se suočava s mogućom smrtnom kaznom na saveznom nivou od 2003. godine.