Roditelji je nisu željeli

Kineska policija spasila je bebu muškog spola koja je bila živa zakopana u plitkom neoznačenom grobu u brdu na jugu provincije Guangxi, objavili su državni mediji.

U kineskim izvještajima navodi se kako je beba ostavljena u divljini 10 dana, no detalji nisu objavljeni.
Porodica je odlučila ostaviti dječaka jer je rođen sa rascijepljenom usnom i urođenim manama, objavila je Xinhua. 
Hiljade beba u Kini bude napušteno po rođenju zbog defekta koje imaju pri rođenju.
Dječak je rođen 20. aprila i pušten je iz bolnice četiri dana kasnije jer je liječen od visoke temperature. 
"Svaka normalna porodica traži do bolnice da im daju rodni list i srede zdravstveno osiguranje, no ova nije željela rodni list i otišli su odmah nakon što su platili račun. Beba je izašla iz bolnice 24. aprila i opet primljena 4. maja. Ne znamo šta se dešavalo u tom periodu", rekao je zamjenik direktora bolnice Wu Weili.
Roditelji bebe i njegova baka unajmili su čovjeka za 290 američkih dolara da se riješi bebe 24. aprila. Taj dan muškarac je stavio bebu u drvenu kutiju i ostavio je u divljini. Dva dana kasnije mislio je da je beba mrtva i zakopao je.
Bebu je pronašla žena koja je brala biljke na tom dijelu brda. Uz pomoć seljana, policija je spasila dječaka i odvela ga u bolnicu.
Bio je u kritičnom stanju, prekriven blatom i s ogrebotinama po tijelu kada je dovezen u bolnicu.
Na dan rođenja je težio 3,5 kilograma, no kada je spašen imao je samo 2,6 kilograma.
Pet osoba, uključujući bebine roditelje, baku i čovjeka kojeg su unajmili, uhapšeno je zbog pokušaja ubistva. Roditelji su pušteni uz plaćenu kauciju i sada pokušavaju dobiti skrbništvo nad dječakom. Napisali su pismo izvinjenja i obećali da ga neće povrijediti.
"Zabrinuti smo da bi ga roditelji opet mogli povrijediti. Ova tragedija će progoniti porodicu i utjecati na mentalno zdravlje dječaka", rekao je Zhou Liying iz Socijalne službe.
Beba se dobro oporavlja i bit će otpuštena iz bolnice za vikend. O njoj će se brinuti socijalne službe.