Federica Mogherini

NATO i Evropska unija suočeni su sve agresivnijom Rusijom i džihadističkom prijetnjom žele poboljšati međusobnu saradnju, posebno u domenu obavještajnih službi, izjavila su u četvrtak dva zvaničnika.

"Okruženi smo izazovima koji nas ujedinjuju", izjavila je šefica evropske diplomacije Federica Mogherini dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Antaliji, na jugozapadu Turske.
EU i NATO imaju zajedno 22 države članice.
"Razgovarat ćemo o različitim krizama koje nas okružuju, posebno na istoku, o stanju u Ukrajini i napetostima s Rusijom", kazala je ona.
"Na istoku, imamo agresivniju Rusiju koja je upotrijebila silu da promijeni granice i zaplaši susjede. Na jugu, nemiri i ekstremizam dostigli su nivo nikad viši u savremeno doba", kazao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg. 
"Povećat ćemo sposobnost da odgovorimo i obeshrabrimo hibridne prijetnje", precizirao je Stoltenberg. 
NATO optužuje Rusiju da je primijenila "hibridne" taktike da "destabilizira Ukrajinu", kombinirajući klasična vojna sredstva i tajne akcije u civilnom domenu, kao što su cyber napadi, propaganda dezinformiranja, uzbunjivanje manjina, ukidanje plina i mjere ekonomske odmazde.
"Ono što je izuzetno važno za nas je koordinacija na svim nivoima, a naročito ona koja se odnosi na razmjenu informacija o novim prijetnjama s kojim se suočavamo". kazala je Mogherini.
"Razlikujemo se, ali možemo biti komplementarni u nekim domenima, u nekim akcijama", ocijenila je ona, javlja agencija AFP.