Prijetnja ISIL-a

Pentagon je povećao nivo sigurnosti u američkim vojnim kasarnama zbog upozorenja da bi pristalice ekstremne organizacije Islamska država mogli vršiti napade na teritoriji SAD-a.

Naredbu o povećanju sigurnosti na nivo "bravo", koji je treći od pet postojećih nivoa sigurnosti, izdao je admiral William Gortney, šef američke Sjeverne komande koja komanduje svim vojnim bazama na američkoj teritoriji, javlja Russia today. 
Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Komi prije toga je rekao da postoji povećani rizik od terorističkih napada na američkoj teritoriji. 
Komi je u četvrtak kazao da postoje stotine, a možda i hiljade pojedinaca u SAD-u koji na društvenim medijima dobijaju inspiraciju da vrše nasilje nad američkim metama. 
"To je kao da đavo sjedi na njihovim leđima i govori im: ubij, ubij, ubij. Mi, očigledno, strahujemo da se Islamska država fokusira na pripadnike vojske i policije", dodao je Komi, prenio je Tanjug. 
Pentagon je zaključio da simpatizeri Islamske države koji žive u SAD-u predstavljaju dovoljan rizik da bi se podigao nivo bezbjednosti.