Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Njemačka je kapitulirala, bila je vijest koja je prije 70 godina odjeknula svijetom.

Naime, 9. maja 1945, Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, i to tako što je sovjetski maršal Georgij Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački generalfeldmaršal Wilhelm Keitel.
Priča kaže da je tog dana, kad je prestalo najveće krvoproliće u historiji ljudskog roda, krvoproliće koje je pokrenula fašistička ideologija, Evropa s ponosom uzviknula „Nikad više!“, a taj će datum postati dan kada Evropa slavi Dan pobjede nad fašizmom.
Bio je ovo kraj rata, mada su svi sukobi formalno završeni nekoliko mjeseci kasnije, kada je kapitulirao Japan.
Jedan od najznačajnijih datuma u Evropi, 9. maj se obilježava i kao Dan Evrope, budući da označava prelomni trenutak u kojem je definisan budući izgled Evrope. Pet godina nakon njemačke kapitulacije, 9. maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja današnje Evropske unije. Deveti maj se kao Dan Evrope, datum kojim Evropa slavi jedinstvo i mir, obilježava od 1985. godine.
Drugi svjetski rat je međunarodni sukob koji je počeo u septembru 1939 i vođen je na tri kontinenta: Evropi, Aziji i Africi. Iako su u njemu učestvovale gotovo sve države koje su tada postojale, glavne zaraćene sile s jedne strane činili su Njemačka, Italija i Japan (Osovina zla), i s druge strane, saveznici, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski Savez i SAD.
Glavni uzrok rata bio je u ideji Njemačke koju je vodio Adolf Hitler da poništi geopolitički negativne posljedice Prvog svjetskog rata i osigura globalnu prevlast. Japan je, pak, htio istisnuti kolonijaliste s Dalekog istoka, a Italija im se pridružila zbog ideološke bliskosti – u tom trenutku su vladali fašisti - i vanjskopolitičkih sukoba sa Velikom Britanijom, koja je nametnula Italiji ekonomske sankcije nakon njenog napada na Etiopiju 1935.
Jedno od najužasnijih obilježja ovog rata bit će holokaust, genocid koji su nacisti počinili nad Jevrejima i Romima. Holokaust je počeo 1933, i do kraja rata kroz razne logore bit će ubijeno šest miliona Jevreja, a ukupno 11 miliona osoba koje nisu odgovarale zločinačkom režimu. Najzloglasniji logori užasa bili su Auschwitz u Poljskoj i Dachau u Njemačkoj.
Bivša Jugoslavija bila je veliki antifašistički borac Drugog svjetskog rata, a slava u ime Narodnoslobodilačke borbe obilježila je život kasnijih generacija.
Ovaj datum, na kraju i važnije od svega, treba služiti kao podsjetnik da fašizam u Evropi i cijelom svijetu nikad nije istinski poražen i da se protiv njega treba boriti danas, i svakog drugog dana, jer su antifašizam, ravnopravnost i poštovanje među ljudima bez obzira na religiju, boju kože, naciju, spol, rod, seksualnu orijentaciju civilizacijska tekovina koju moramo njegovati.
Radiosarajevo.ba