SAD dale garanciju Kijevu da stoje iza njega

Samo nekoliko nedjelja nakon što je uz pomoć Evrope isposlovan prekid vatre i smanjeno nasilje u Ukrajini, Predstavnički dom SAD ponovo pokušava da raspali krvavi građanski rat u Ukrajini.

Rezolucija „Pozivanje predsjednika da obezbjedi Ukrajini vojnu pomoć kako bi odbranila svoj suverenitet i teritorijalni integritet“ dospela je do Predstavničkog doma bez rasprave u Kongresu.

Nacrt rezolucije koji nosi ime H. Res. 162 zahtjeva da predsjednik Obama pošalje smrtonosnu vojnu opremu proameričkoj vladi u Kijevu i da se postara da će oružje biti iskorišćeno u operaciji povratka Krima i istočne Ukrajine pod vladavinu Kijeva.

Kongres želi rat u Ukrajini i neće se zadovoljiti primirjem.

Uticaj ove rezolucije na svijet mora biti jasan: Kongres SAD daje Kijevu zeleno svijetlo da započne rat protiv Rusije uz implicitnu garanciju da SAD stoje iza njega. Početak Trećeg svjetskog rata je neminovan.

Rezolucija u potpunosti ignoriše činjenicu da je trenutnu krizu u Ukrajini pokrenuo prevrat koji su podržale SAD, a kojim je zbačen demokratski izabrani predsjednik Viktor Janukovič. Odvajanje Krima i istočne Ukrajine je bilo reakcija na ilegalni prevrat koji su inicirali Viktorija Nuland i Geof Pijat. Kongres se zaista ponaša kao da su se Rusi jednog jutra probudili i odlučili da napadnu Krim i istočnu Ukrajinu.

U rezoluciji se uopšte ne pominje činjenica da su SAD podržale prevrat niti da je prevrata uopšte i bilo!

Da vam dočaramo kako to izgleda:

"Ruska federacija na čelu sa Vladimirom Putinom se upustila u nemilosrdnu političku, ekonomsku i vojnu agresiju kako bi potčinila nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine…"

"Ruska agresija protiv Ukrajine je očigledna manifestacija revizionističke strategije Kremlja da iscrta nove međunarodne granice..."

Rezolucija sramotno okrivljava Rusiju za hiljade ubijenih civila u istočnoj Ukrajini:

"Ova ruska agresija uključuje uspostavljanje i kontrolu nasilnih separatističkih zastupnika u drugim oblastima Ukrajine, ali i naoružavanje istih smrtonosnim oružjem i opremom, u koju spadaju tenkovi, artiljerija i rakete, koja je omogućila separatistima da pokrenu pobunu i pobiju više od 6.000 ljudi, rane oko 15.000 njih, raseljavajući na milione osoba…"

Rezolucija dalje eksplicitno poziva na SAD da podrži promjenu režima u Rusiji:

"Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima je potrebna dugoročna strategija za razotkrivanje korupcije Vladimira Putina i suzbijanje njegove agresije u inostranstvu…"

Tokom rasprave o rezoluciji, predstavnik Eliot Engel je čak uporedio rusko "djelovanje" u Ukrajini sa Hitlerovom invazijom Čehoslovačke, zahtjevajući da "Hitler" ovaj put mora biti zaustavljen prije nego što napreduje dalje.

Nijedan član Kongresa se nije usprotivio ovoj opasnoj rezoluciji.

Rezolucija je odobrena sa 348 članova za i 48 protiv, što znači da je vođstvo SAD spremno na rat protiv Rusije.

Danijel Mek Adams (Lew Rockwell Blog)
Izvor: Webtribune.rs