Otišao poslije pucnjave

Čudna i tajanstvena figura koja je viđena tokom JFK atentata je i do dan danas ostala misterija. Čovjeka sa kišobranom na dan atentata, se može videti na nekoliko video snimaka i fotografija vezana za ubistvo. On je jedina osoba u Dili Plaza sa kišobranom što je vrlo neobična pojava iako je bio vedar dan.

Zanimljivo je to da je ovaj nevjerovatan detalj uočen tek nekoliko decenija po atentatu na predsjednika Sjedinjenih Država!

U jednom od videa, čovjek otvara kišobran i podiže visoko iznad glave kada se limuzina u kom se John F. Kennedy vozio, približila. U trenutku kada je limuzina usporila, okrenuo je kišobran u smjeru kazaljke a onda se čuo pucanj, John F. Kennedy je bio mrtav.



U periodu nakon atentata, čovjek sa kišobranom je sedeo na trotoaru pored znaka za Stemmons Freeway.

Potom je ustao i krenuo ka školskom skladištu knjiga, gdje se nalazio strijelac Lee Harvey Oswald. Pravi identitet čovjeka sa kišobranom nikada nije otkriven. Njegovi potezi su prikazani u filmovima koje se bave JFK teorijom zavere, uključujući i film Olivera Stonea.

Teorija sugeriše da čovjek koristi kišobran da signalizira atentatoru. Preciznije, on je mogao biti signalizacija Kennedyjevom vozaču da uspori vozilo. Mnogi ljudi koji su bili svedoci atentata izjavili su da je Kennedyjeva limuzina došla do potpunog zaustavljanja na sred ulice prije nego što je ubijen.



Druga osoba od značaja je tamnoputi čovjek koji stoji pored čovjeka sa kišobranom. Tamnoputi muškarac je otpozdravio prema predsjedniku nacističkim pozdravom, a zatim je komunicirao preko voki tokija.

Godine 1978, nakon žalbe američkog Odbora za atentat, čovjek po imenu Louie Steven Witt iznenada se pojavio tvrdeći da je on čovjek kišobran. Witt kaže da je doneo kišobran do Dili Plaza kako bi dobacivao Kennedyju.

Druga teorija je da čovjek sa kišobranom bio Amerikanac porijeklom sa Kube, Manuel Artime, koji je imao bliske veze sa E. Howard Hunt-om.

Artime je umro misteriozno 1977. godine baš u vrijeme kada je odbor za atentat U.S pokrenuo istragu za "čovjekom sa kišobranom".

(Webtribune.rs)