Američki muslimani žive u strahu

Amerikanci svih religija i porijekla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti, kaže američki predsjednik.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što je prije sedam dana ubijeno troje muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država.
"Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani diljem naše zemlje zabrinuti i strahuju", piše Obama u tekstu objavljenom drugog dana samita protiv ekstremističkog nasilja na kojem učestvuju predstavnici 60 zemalja.
"Amerikanci svih religija i porijekla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i insistirati da niko ne bi smio biti na meti na osnovu toga što jeste - svog izgleda i svoje vjere", dodao je američki predsjednik u tekstu objavljenom u Los Angeles Timesu.
Trostruko ubistvo je izazvalo burne reakcije u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta.
Više hiljada ljudi učestvovalo je u četvrtak na njihovim pogrebima.

'Evolucija prijetnji'

Policija još nije utvrdila jesu li ubijeni zbog religije ili nakon svađe u komšiluku.
Navodni počinitelj trostrukog ubistva Craig Stephen Hicks (46) predao se policiji nakon pucnjave.
"Sjedinjene Države su napravile značajne pomake protiv terorizma. Mi smo desetkovali temelje Al-Kaidinog čelništva, ojačali smo domovinsku sigurnost i radimo na prevenciji velikih napada poput onog od 11. septembra 2001. godine", navodi se u članku.
Američki predsjednik u tekstu navodi da su prijetnje SAD-u evoluirale.
"Od 11. septembra 2001. godine teroristi su ubijali američke građane u inostranstvu, uključujući i napade u Bengaziju u Libiji. Ovdje, u Sjedinjenim Državama, američki građani su ubijani u vojnoj bazi Ft. Hood u Teksasu i na maratonu u Bostonu", dodaje Obama.
Cilj SAD-a je spriječiti ljude diljem svijeta u radikalnom korištenju nasilja, a u sučeljavanju s izazovima terorizma "moramo biti ujedinjeni u inostranstvu i kod kuće".
"Moramo se suprotstaviti nasilnim ekstremistima-propagandistima, regruterima i onima koji to omogućuju - koji ne moraju biti direktno uključeni u terorističke aktivnosti, ali koji radikaliziraju, regrutiraju i nagovaraju druge da to čine", navodi, između ostalog, američki predsjednik.

Govor na samitu

Obama je ocijenio da grupe poput Al-Kaide i Islamska država Irak i Levant promoviraju uvrnutu interpretaciju religije, što većina muslimana u svijetu odbacuje, javio je iz Washingtona dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.
Istakao je da svijet mora nastaviti osnaživati te glasove, glasove muslimanskih vjerskih velikodostojnika i naučnika koji uče pravu, miroljubivu, prirodu islama.
Kasnije u srijedu očekuje se Obamin govor u Washingtonu na tom samitu protiv ekstremističkog nasilja.
Samit je najavljen nedugo nakon atentata u Parizu, ali bio je dugo ranije pripreman.
U četvrtak će na samitu učestvovati generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, ministri unutrašnjih poslova Francuske i Velike Britanije, Bernard Cazeneuve i Theresa May, ministri vanjskih poslova Jordana i Japana, Nasser Judeh i Yasuhide Nakayama, kao i generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Iyad Madani.