Čine 40 odsto ilegalnih migranata

Ekonomsko beznađe i gubitak nade u bolju budućnost natjeralo je brojne građane Kosova da spas potraže u zemljama zapadne Evrope. Oni više ne vjeruju nikome, a kao glavne krivce označavaju političare.

Kosovski Albanci najbrojniji su među ilegalnim migrantima u EU. Nezaposlenost, loši uslovi rada i mala plata, kao gubitak vjere da na Kosovu ima perspektive i da budućnost može doneti bolji život, glavni su razlozi onih koji su već napustili Kosovo ili planiraju da to uskoro učine.

Albanac iz Orahovca nema više nikakvo povjerenje u državu i pokušaće da se sa porodicom dokopa Njemačke.

"Idemo tamo gdje idu svi, tamo gdje ide cijelo Kosovo. Četiri mjeseca sam bio bolestan i trebalo je da idem na operaciju. Nisam dobio nikavu podršku. Zašto da živim ovdje? Zbog čega? Bio sam u Albaniji da se operišem. Platio sam nekoliko hiljada eura. Da li je to normalno? Ja nemam para. Sada moram da bježim, da tamo započnem život ispočetka."

Tridesetdvogodišnjak iz Prištine kaže da su mu dva brata već u Francuskoj i Njemačkoj, a da je treći otišao prije tri mjeseca sa posljednjim talasom migracija.

"Težak je put od Srbije preko Subotice, Mađarske pa do Njemačke. Braća kažu da su smješteni u nekim kampovima i da su dobro. Ne planiraju da se vrate na Kosovo, jer na Kosovu nema perspektive… Za mene je ovo katastrofa. Moja braća su mi rekla da ima porodica koje su krenule sa maloljetnom djecom i po nekoliko noći provode u putu. Lože vatru kako bi se zagrijali. U Mađarskoj trpe maltretiranja, zato što je to ilegalni prelazak… I ja ću otići, iako sam oženjen i imam troje djece i još jednog mlađeg brata koji još ide u školu. I pored velikog rizika ja planiram da odem, jer ovdje osim nekog posla sa minimalnom zaradom, što je takođe rijetkost, ne možemo da preživimo".

Godišnji izvještaj Agenciji Frontex, koja je zadužena za kontrolu spoljnih granica EU, pokazuje da je u 2014. u EU nelegalno ušlo oko 280.000 migranata, među kojima je bilo i onih sa Kosova, ali ipak najviše iz Sirije i Avganistana. U posljednjih nekoliko mjeseci procjenjuje se da je Kosovo napustilo oko 100 hiljada ljudi, a o razmjerama ovog talasa emigracije u prva dva hladna mjeseca 2015. godine govore i posljednje informacije Evropske Komisije prema kojima su Kosovski Albanci nadmašili Avganistance i Sirijce, i čine 40 odsto ilegalnih migranata.