Ko je bio Cherif Kouachi

Said i Cherif Kouachi rođeni su Parižani alžirskih korijena, a novinar Al Jazeere Barnaby Phillips donosi priču o životu mlađeg brata.

Napadač na zaposlene u satiričnom listu Charlie Hebdo, Cherif Kouachi ukopan je tokom noći. Kao i u slučaju njegovog starijeg brata Saida, također napadača, ukop je obavljen u tajnosti, a grob je na zahtjev vlasti bezimen, kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi.
Said i Cherif Kouachi rođeni su Parižani alžirskih korijena, a novinar Al Jazeere Barnaby Phillips donosi priču o životu mlađeg brata.
"Kad Francuzu spomenete predgrađa, većina njih pomisli na visoke turobne zgrade u nekom od pariskih rubnih dijelova, poput Gennevilliersa, gdje je živio i Cherif Kouach“, kaže Phillips.
No, zgrada u kojoj je Cherif živio izuzetno je dobro očuvana. Njeni stanari žive sasvim obične živote, a susjedi nisu primijetili ništa neobično vezano uz ubijenog napadača.
"Nije bio upadljiv. Nismo ga ni primjećivali. Uvijek bi se pozdravio i uvijek je bio sam. Vozio je bicikl. Držao ga je iza zgrade, kao i ja svoj“, govori njegov susjed Andre Bouquet.

Reper i sitni kriminalac

Cherif Kouachi 2004. godine je bio dječak bez roditelja koji je postao reper i sitan kriminalac. No, postepeno je pao pod utjecaj radikalnog tumačenja islama. On i njegov brat Said redovno su dolazili u jednu džamiju, koju je posjećivao veliki broj mladih.
Imam Larbi Kerchat tvrdi da se ne sjeća braće Kouachi.
"Ovu džamiju posjećuje veliki broj ljudi. Prošlog petka tu je bilo 1.000 ljudi. Kako da znam ko je ko? U svakom slučaju, nije na nama da se igramo detektiva. Mi poučavamo principima islama“, kazao je.
Više u videosnimku…