Ograničavanje slobode govora

Vijeće imama Australije upozorava na diskriminatorne dijelove prijedloga zakona o odlasku na strana ratišta.

Vrhovni imam i Nacionalno vijeće imama Australije upozorili su da bi imami koji uče iz određenih dijelova Kur'ana mogli biti izloženi sankcijama prema novom prijedlogu zakona u borbi protiv terorizma.
Vrhovni imam Ibrahim Abu Mohammad i Vijeće pozivaju da se krivično djelo 'zagovaranje terorizma' izbriše iz prijedloga zakona o odlasku na strana ratišta, koji trenutno razmatra australijski Parlament, pišu australijski mediji.
Imami su se usprotivili prijedlogu zakona istog dana kada je premijer Tony Abbott podržao prijedlog zakona, rekavši da je ključan u ''zauzdavanju propovjedača mržnje'', uključujući pripadnike organizacije Hizb ut-Tahrir, prenosi Fairfax.
Abbott je kazao za televiziju ABC da je Hizb ut-Tahrir ''organizacija koja je neaustralijska i neislamska, jer ima ideologiju koja opravdava terorizam''.
Ograničavanje slobode govora
Ova grupa je najavila predavanje u Sydneyu u petak, gdje želi osuditi razloge za američku intervenciju u Iraku i Siriji.
Abbott kaže da se ovaj događaj ne može zabraniti prema trenutnom zakonodavnom okviru.
S druge strane, Vijeće imama obratilo se Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji o obavještajnom radu i sigurnosti pismom u kojem se navodi da bi bilo koji imam mogao prekršiti novi zakon ukoliko bude zagovarao ''dužnost muslimana da brani svoju zemlju''.
''Stoga smo zabrinuti da ovaj prijedlog ima ozbiljne posljedice po slobodu govora i imat će zastrašujuće posljedice po legitimne vjerske i političke debate'', navodi se u pismu Vijeća, koje predstavlja 250 imama, prenosi Fairfax.
Članovi Muslimanske mreže pravnika kazali su Komisiji da bi se novim zakonom trebalo ograničiti djelovanje ljudi sa ekstremnim idejama, a ne običnih muslimana.
Smatraju da bi prema prijedlogu zakona bilo koja vjerska zajednica mogla biti optužena za krivično djelo povezano s terorizmom ''ako spominju priče iz Kur'ana, Biblije ili Tore u svojim propovijedima''.
Islamsko vijeće savezne države Victorije navelo je u pismu Komisiji da bi novim zakonom bili kriminalizovani i muslimani koji podržavaju pružanje otpora Assadovom režimu u Siriji te izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.
U pismu se navodi da je nejasno šta vlasti smatraju pod pojmom ''zagovaranje terorizma''.
Dvostruki standardi
''Široka definicija 'terorizma' i način na koji se ovaj pojam ponekad selektivno primjenjuje na takve grupe je problematičan (...) a moć Državnog tužioca da stavlja određene grupe na listu terorističkih organizacija bez nadzora i nekonzistentno povećava ovaj problem'', smatra Islamsko vijeće Victorije.
Prema prijedlogu zakona, strane intervencije i izdaja bile bi kažnjive i po novom propisu, iako Australija već ima zakone koji regulišu ova pitanja.
Vijeće navodi da bi se izmjenama situacija zakomplikovala, te da neće biti moguće razlučiti ''šta se može smatrati terorizmom, a šta legitimnim pružanjem otpora represiji''.
Također, Vijeće ukazuje na to da u Australiji postoji dvostruki standard - oduzimaju se pasoši muslimanima koji žele putovati u Siriju ili Irak da dostave humanitarnu pomoć, dok vlasti ignorišu namjere australskih Jevreja da putuju u Izrael, koji, kako navodi Vijeće, ''ilegalno okupira palestinske teritorije s namjerom ratovanja protiv stanovnika Gaze i koji je optužen za ratne zločine''.