Najveća krađa podataka u historiji

Grupa ruskih hakera izvela je najveću virtualnu krađu podataka u historiji i došla je u posjed 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri vezanih za više od pola milijarde e-mail adresa.

Američka firma za sigurnost na internetu Hold security objavila je da su podaci ukradeni sa 420.000 sajtova, među kojima ima i onih koji pripadaju liderima u gotovo svakoj privrednoj grani na svijetu, piše BBC.
U izvještaju Holda se ne navode imena napadnutih kompanija, niti se govori koji korisnici bi trebalo da obrate pažnju na svoje podatke.
- Meta nisu bile samo velike kompanije, napadani su bukvalno svi sajtovi koje su žrtve posjećivale. Sa stotinama hiljada napadnutih sajtova, lista uključuje i svjetske lidere, ali i veliki broj malih i ličnih sajtova, navedeno je u izvještaju.
Grupa ruskih hakera je prvo na crnom tržištu došla do baza podataka, koje je zatim iskoristila za napade na e-mail provajdere, društvene mreže i brojne sajtove kako bi se slao spam i širio malver, koji im je zatim pomogao u napadu.
List New York Times, koji je prvi objavio priču, provjerio je navode američke kompanije kod nezavisnog eksperta za sigurnost i dobio potvrdu autentičnosti.
- Ekspert, koji ne smije o tome da govori javno, rekao je da su neke velike kompanije svjesne da su ukradeni podaci iz njihovih baza. Hold security neće imenovati žrtve, pozivajući se na ugovore o povjerljivosti, navodi list.
Inače, Wall Street Journal je objavio da je Hold security namjeravao da naplati svoja saznanja i da je kompanija željela da po cijeni od 120 dolara mjesečno omogući kompanijama da saznaju da li su napadnute, ali i da imaju svojevrsni alarm za krađu podataka.
Nešto kasnije ta ponuda je uklonjena sa sajta Holda, firme koja je poznata i po tome što je nedavno otkrila krađu podataka iz trgovinskog lanca Target.