Život u strašnim uslovima

Meksičke vlasti saopštile su da su spasile 458 dječaka i djevojčica iz doma za napuštenu djecu, od kojih su neka, kako se vjeruje, bila seksualno zlostavljana.

Kancelarija državnog tužioca objavila je da su policija i vojska izvršili raciju u domu "Velika porodica", u zapadnom gradu Zamora, poslije najmanje 50 žalbi na rad ove ustanove.
Utočište je bilo puno pacova, buba i buva, a domom je upravljala Rosa del Carmen Verduzco, koja je sada na ispitivanju, navode vlasti.
U utočištu je bilo 278 dječaka, 174 djevojčica i šest beba, kao i 138 odraslih osoba starosti do 40 godina.
"Pronašli smo oko 500 djece u zaista užasnim uslovima", rekao je državni tužilac Jesus Murillo Karam.
On je dodao da su vlasti reagovale nakon što su roditelji u pet žalbi naveli da dom ne želi da im vrati djecu.
Djeca iz utočišta morala su da prose na ulicama, jedu nesanitarnu hranu i spavaju na podu među bubašvabama i miševima, rekli su zvaničnici. Oni kažu da su neka djeca bila seksualno zlostavljana.
Bebe rođene u utočištu bile su registrovane kao djeca Rose Verduzco, a njihovi roditelji nisu imali uticaja na odgajanje djece, rekao je Tomas Ceron, direktor jedinice za krivične istrage u državnom tužilaštvu.
"Velika porodica" osnovana je 1947. godine kao ustanova za brigu o napuštenoj djeci, a također je vodila računa o njihovom školovanju, navodi se na stranici ovog doma na Facebooku.
Ustanovu su finansirale dobrotvorne organizacije, kompanije i država.
Vlasti trenutno pružaju pomoć djeci koja su bila izložena psihološkom i seksualnom zlostavljanju i traže odgovarajuće domove za žrtve.