Bezvrijedan plan

Izraelski kabinet prihvatio egipatsku inicijativu, ali Hamas navodi da je plan bezvrijedan.

Izraelski kabinet zadužen za sigurnost prihvatio je egipatski prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze glasanjem u utorak ujutro, prenose izraelski mediji.
Kako javlja Haaretz, prekid vatre trebao bi početi u devet sati po lokalnom vremenu, a dvjema stranama dalo bi se 12 sati da obustave sukobe.
Ministri vanjskih poslova i ekonomije Izraela glasali su protiv prekida vatre, prenosi izraelski list.
Hamas je ranije najavio da odbacuje plan prekida vatre, izrazivši rezerve zbog toga što ga Kairo nije unaprijed obavijestio o uvjetima primirja, prenose agencije.
Hamasovo oružano krilo najavilo je da će se raketni napadi na Izrael nastaviti „još većim intenzitetom“, ali sukobi na granici duž Pojasa Gaze su tijekom noći, uoči predloženog roka prekida vatre, ipak znatno smanjeni.
Egipatska inicijativa
Glasnogovornik Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri rekao je da ta skupina nije dobila službeni prijedlog plana prekida vatre, te je ponovio Hamasove uvjete prije nego položi oružje, prenosi Reuters.
Hamasovo oružano krilo, Brigade al-Qassam, odbacilo je sporazum ustvrdivši: „Naša borba protiv neprijatelja nastavlja se i pojačat će se u žestini i intenzitetu“.
Službeni Kairo je otkrio plan prekida vatre na početku sastanka ministara vanjskih poslova Arapske lige, hitno sazvanog u Kairu o stanju u Gazi.
Ta inicijativa predviđa potpuni prekid zračnih, pomorskih i kopnenih napada od utorka ujutro i pokretanje pregovora o otvaranju granica palestinske enklave koja je pod blokadom, prema tekstu inicijative.
Egipat predlaže da 48 sati nakon stupanja primirja na snagu primi dva visoka izaslanstva Izraela i Palestine na neizravnim razgovorima na svom teritoriju kako bi se prekinulo nasilje u kojem je, tokom izraelskih napada na Pojas Gaze, poginulo 189 osoba, a njih 1.350 ranjeno
„Hamas neće prihvatiti prekid vatre bez punog dogovora“, rekao je rano jutros glasnogovornik te organizacije Fawzi Barhoum.
„Prekid vatre bez postizanja sporazuma je odbačen. U vrijeme rata ne prekida se vatra, a onda pregovara“, rekao je Barhoum AFP-u.
Kerry dolazi u Kairo
Egipatski prijedlog je upućen uoči najavljenog posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryja Egiptu, tradicionalnom posredniku u palestinsko-izraelskom sukobu, kako bi pomogao u okončanju sedmodnevnih borbi.
Diplomatski izvor javlja da bi Kerry u Kairu trebao održati niz sastanaka u cilju okončanja izraelskih napada na Gazu, kao i raketnih napada Hamasa na teritoriju Izraela.
Egipatski mediji javljaju i da se zamjenik političkog lidera Hamasa Mousa Abu Marzook nalazi u Kairu i da postoji mogućnost da upravo Egipat bude posrednik u pregovorima za primirje.
Na Zapadnoj obali su 12. lipnja oteta trojica mladih Židova koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi.
Nekoliko dana kasnije, 2. srpnja, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen, nakon čega eskaliraju međusobni napadi, a izraelska vojska 7. srpnja počinje akciju protiv Palestinaca pod nazivom „Zaštitna linija“.