Otkrivena povjerljiva dokumenta

Kineska vlada je uoči 25. godišnjice pokolja pokušala da spriječi javno prisjećanje na borbu, pa je pojačala kontrolu , cenzuru i pritvaranje aktivista

Trupe koje su u Peking stigle iz raznih kineskih provincija smijale su se dok su nasumce pucale po prodemokratskim demonstrantima na Trgu Tiananmen 1989. godine, tvrdnje su iz dokumenta objavljenog u utorak povodom 25. godišnjice pokolja.

U Kinu u noći između 3. i 4. juna 1989. godine vlasti odlučile da slome studentski pokret, a u izvještaju je citiran neimenovani izvor koji je trg posmatrao iz hotelske sobe. Za događaj je rekao da je bio brutalan i imao za cilj da da nanese velike gubitke.

Vojnici su se smijali i pucali nasumice na bilo koju osobu koju su sreli, rekao je. Policajci u civilu navodno su uoči glavnog sukoba na Tgu izvlačili ljude iz restorana.

Ali, dio dokumenata pokazuje da su navedene informacije nedoriječene. Američki obavještajac je dan nakon sloma citirao tvrdnju izvora da je umro vrhovni vođa Deng Xiaoping. U stvarnosti, Deng je umro 1997. godine.

Podsjećamo, tokom pokolja na Tiananmenu vojnici su ubili stotine nenaoružanih civila. Prema nekim procenama brojka se popela na više od hiljadu.

Kineska vlada je uoči 25. godišnjice pokolja pokušala da spriječi javno prisećanje na borbu, pa je pojačala kontrolu, cenzuru i pritvaranje aktivista.