'Tamo gdje drugi ne želi otići'

Francuska fotoreporterka i novinarka Camille Lepage (26) ubijena je u Centralnoafričkoj Republici, dok je izvještavala o događajima u toj zemlji, prenose svjetski mediji.

Tijelo 26-godišnjakinje je pronašla patrola koja je provjeravala vozilo milicije anti-Balaka, u regiji Buar na zapadu zemlje.
Prije sedmicu dana, mlada neustrašiva reporterka je na svom Twitteru napisala: "Na putu s anti-balakom za Amada Gazu, oko 120 km od Berberatija". "Otišli smo oko 3.30 da izbjegnemo kontrolne tačke i trebalo je osam sati motorom da stignemo jer nema propisnih cesta do sela. U regiji Amada Gaza, od ožujka do sad su Seleka pobunjenici ubili 150 ljudi." "U novom napadu u nedjelju ubijeno je još šest ljudi, pukovnik anti-balake je odlučio poslati patrolu da ljude koji su pobjegli u šumu vrati kućama".
Lepage je nakon završetka studija novinarstva 2012. godine preselila u Južni Sudan, gdje je započela i dva projekta: 'You Will Forget Me' i 'Vanishing Youth', koje se bave nasiljem u toj zemlji.
"Otkad sam bila mala, htjela sam otići živjeti negdje gdje niko drugi ne želi otići, da pokrivam priče o sukobima... Ne mogu prihvatiti da ljudske tragedije budu ušutkane samo zato što se na njima ne može zaraditi", kazala je u jednom intervjuu Lepage.
Njeni su radovi objavljivani u Guardianu, Le Mondeu, Sunday Timesu, Washington Postu, Wall Street Journalu i na BBC-ju.