Nakon ruske aneksije

Ukrajinske banke povukle se sa Krima nakon ruske aneksije, pa su građani izgubili ušteđevine, a neki su primorani da zatvore firme.

Nakon što je Rusija u martu anektirala Krim, Vlada Ukrajine je zatvorila tamošnje banke. Mnogi su taj potez doživjeli kao kaznu. No, Moskva obećava da će se život stanovnika Krima uskoro vratiti u normalu.
U Simferopolju, ljudi se registruju kako bi dobili pristup svojim ušteđevinama. Kao i mnogi, i Jelena Volkova imala je račun u ukrajinskoj Privat banci. Ali, nakon ruske aneksije Krima, ukrajinske banke koje su ondje poslovale zatvorene su po nalogu vlasti u Kijevu.
"Primala sam socijalnu pomoć za svoje dijete preko Privat banke. Zbog kamate sam tu ostavila novac. Sada bih voljela da ga uzmem, jer je ta banka napustila Krim. Čak i ako odem u Ukrajinu, nisam sigurna da ću ga dobiti natrag", kaže Volkova.
Prostorije Privat banke sada koristi ruski fond koji kompenzira uštede na zamrznutim ukrajinskim računima, do 20.000 dolara.
Zatvorili firmu
Krizu osjete i brojni poslovni ljudi, poput Holanđanina Robina Dolstra, koji uz svoju suprugu Antoninu radi kao organizator putovanja na Krimu. Svi njihovi bankovni računi su blokirani. Morali su otpustiti osoblje i zatvoriti firmu.
"Ne možete kupiti stvari za život, niti otići u prodavnicu, jer sve što ste imali u gotovini, potrošeno je", kaže Dolstra.
"Pošto su ukrajinske banke prestale raditi ovdje, trebali bismo otvoriti račune u ruskim bankama. Uostalom, mi smo sada Rusija", kaže jedna stanovnica Krima.
Moskva je pomogla ljudima poput Larise Gabove i njenih prijatelja penzionera.
"U aprilu je Rusija povisila moju penziju za 25 posto, a u maju dodatnih 25 posto. Tako sam sretna", kaže Gabova.
Ali, Gabova, kao i ostali, mora platiti svoje račune. Ta žena govori drugima da se ne treba žaliti. Podsjeća ih da su nekada na kupovinu u trgovini, tokom sovjetskog vremena, stajali satima u redovima.
I, barem za sada, stanovnici Krima vjeruju da su te neprijatnosti cijena koju vrijedi platiti, jer su dio Rusije.