Referendum na istoku Ukrajine

Glasačka mjesta u Oblasti Donjecka jutros su otvorena u 8 sati po lokalnom vremenu i tako je počelo referendumsko izjašnjavanje građana o političkoj budućnosti te ukrajinske regije pod kontrolom proruskih grupa.

Biračka mjesta će biti otvorena do 22 sata, a jutros su već zabilježene gužve na biračkim mjestima jer su brojni građani ranije došli da se odazovu referendumskom pozivu proruskih separatista koji zahtijevaju federalizaciju Ukrajine.
Referendumsko pitanje glasi „Da li želite da Donjeck bude federalna jedinica“, a ponuđeni odgovori su „Da“ i „Ne“. Glasa se u zatvorenim kabinama, a listići se bez koverte i pečata ubacuju u providne kutije.
Prije skoro mjesec dana proruske snage su okupirale zgrade regionalne i lokalne vlasti u Donjecku i proglasivši „Republiku Donjeck“, po uzoru na krimski slučaj najavili su referendum o političkoj budućnosti te ukrajinske regije.
Zvanične ukrajinske vlasti u Kijevu tvrde da je referendum u Donjecku ilegalan i nelegitiman i da neće poštivati njegove rezultate.
Rezultati današnjeg referenduma bi trebali biti objavljeni sutra.
I u Luganjsku se danas održava isti referendum, a ukrajinska vojska nastavlja sa antiterorističkim operacijama na istoku zemlje.
Glasačka mjesta za referendumsko izjašnjavanje građana otvorena su i u Slavjansku, gradu na istoku Ukrajine koji pod kontrolom drže proruske snage, a koji su opkolile trupe ukrajinske vojske. Uprkos činjenici da je i sinoć bilo oružanih sukoba u provincijama, građani Slavjanska jutros u velikom broju izlaze na referendum, piše Anadolu Agency.
Pored referendumskih komisija, na glasačkim mjestima je pojačano i prisustvo naoružanih proruskih separatista koji osiguravaju proces glasanja i koji ne dozvoljavaju medijima da ih snimaju.
Jedan neimenovani građanin je nakon glasanja u izjavi za AA kazao da su se tokom protekle noći čuli oružani sukobi i da je razlog njegovog izlaska na referendum da se izbori za bolje sutra svoje porodice.
„Život u gradu je ispao iz svih kolosijeka normalnog i glasao sam kako bi se okončala i nikada ne ponovila aktuelna kriza“, kazao je isti izvor.x.