Jednaka prava za sve

Anna Stamou, pokrivena kandidatkinja za Evropski parlament, želi da muslimani u Grčkoj i Evropi imaju ista prava kao i svi drugi građani.

Između 22. i 25. maja 2014. godine na području cijele Evropske unije bit će održani izbori za Evropski parlament, a tim povodom je agencija Anadolija razgovarala s pokrivenom političarkom Annom Stamou, koja je kandidat Stranke Zelenih.
Ova 30-godišnja političarka kazala je kako je odlučila kandidirati se na izborima za EP kako bi pomogla da muslimani u Grčkoj, ali i Evropi, imaju ista prava kao i svi drugi građani.
"Ako budem izabrana u EP, zalagat ću se da muslimani u Grčkoj postanu zajednica koja ima ista prava kao i sve druge. Želim učiniti mnogo više kako bih spriječila da muslimani budu žrtve diskriminacije", rekla je ova političarka.
Anna smatra da se muslimanke u cijeloj Evropi trebaju što više uključiti u javni život.
'Porodica prihvatila moj izbor'
"Mislim da se sve žene trebaju što više uključiti u politiku i javni život i biti mnogo aktivnije u rješavanju društvenih problema. Trebali bi nas zanimati problemi i stanje u domovini, regiji, ali i u cijeloj Evropi", kazala je.
Anna Stamou je rođena u pravoslavnoj grčkoj porodici, ali je dugo godina istraživala mnoge monoteističke religije nakon čega je donijela odluku da prihvati islam.
"Porodica je bila iznenađena mojom odlukom da prihvatim islam, jer smo mi tradicionalna pravoslavna porodica. Međutim, kako sam odluku donijela svjesno i objasnila im zašto sam prihvatila islam, nisu se protivili i shvatili su to kao moju ličnu odluku donesenu u skladu s mojim uvjerenjem", ističe mlada grčka političarka.
Stamou je dugo godina radila kao predavačica joge i bila aktivistica mnogih nevladinih organizacija, nakon čega se odlučila aktivno uključiti u politiku.
"U politiku sam se uključila jer želim da muslimani u Grčkoj imaju ista prava i slobode kao i svi ostali građani. Radit ću naporno kako bi muslimani poštovali zakone, ali i kako bi znali tražiti svoja prava i slobode. Zato muslimani u Grčkoj i Evropi moraju izaći na izbore, glasati i biti mnogo aktivniji, da se njihov glas konačno čuje. Muslimani su sastavni dio Evrope", ocijenila je Stamou.
Atina jedina bez džamije
Prema njenom mišljenju, svi građani jedne države moraju dati svoj doprinos kako bi ta zemlja napredovala i postala bolje mjesto za život.
"Neki, možda, maramu vide kao problem i prepreku, ali svi mi, bez obzira nosimo li maramu ili ne, moramo nešto uraditi za svoju zemlju, da je učinimo boljom i prosperitetnijom. Svi smo mi građani neke države", smatra Stamou.
Podsjeća kako je Atina jedini glavni grad u Evropi koji nema džamiju i ističe kako će učiniti sve da konačno i u ovom gradu bude izgrađena džamija.
"Mi smo sada došli do samog cilja kada je o gradnji džamije riječ. No, iz nepoznatih razloga kasni se s tim. Spremna sam dati svoj doprinos da se džamija konačno izgradi i u Atini. U svakoj prilici ću isticati značaj izgradnje džamije za Atinu", zaključila je Anna Stamou.