Natjerale ga oštre kritike

Oštre kritike porodica poginulih u nedavnoj tragediji potonuća trajekta u Južnoj Koreji, natjerale su premijera te zemlje Chunga da podnese ostavku

Južnokorejski premijer Chung Hong-won podnio je ostavku zbog sve češćih kritika porodica stradalih u nedavnoj tragediji potonuća trajekta, koji vladu optužuju za spore i traljave akcije spašavanja, javlja Anadolu Agency (AA).
Glasnogovornik južnokoreanskog Predsjedništva Min Kyung-wook je saopćio da će predsjednica zemlje Park Geun-hye naknadno saopćiti svoju odluku o ostavci premijera.
Predsjednik Južne Koreje ima sve važnije izvršne ovlasti u zemlji, tako da je ostavka premijera, koji obnaša finkcije reprezentativnog karaktera, doživljena više kao simbolični odgovor vlade na kritike ožalošćenih porodica.
Premijer pod ostavkom Chung prošle sedmice je posjetio otok na kojem porodice stradalih u potonuću trajekta okupljene čekaju ishod akcije spašavanja, a tom prilikom je zasut salvom nezadovoljstva porodica vladinim ponašanjem po ovom pitanju.
Trajekt sa nekoliko stotina putnika, pretežno srednjoškolaca prevrnuo se i potonuo 16. aprila, a do sada je iz vode izvučeno 187 beživotnih tijela, dok se kao nestalo vodi još 115 osoba. Prilikom potonuća spašene su 174 osobe, među kojima i 22 člana "odbjegle" posade.