Sve vodi ka tome

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da Rusija želi da počne treći svjetski rat "vojnom i političkom" okupacijom Ukrajine i stvaranjem konflikta koji bi mogao da se proširi na ostatak Evrope.

"Pokušaji da se izazove vojni konflikt u Ukrajini dovešće do vojnog konflikta u Evropi", rekao je Jacenjuk u obraćanju ministrima njegove vlade, prenio je Reuters.
Jacenjuk je u obraćanju koje je uživo prenosila televizija upozorio da "svijet još nije zaboravio Drugi svjetski rat, ali da Rusija već želi da počne treći svjetski rat".
Prije toga, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je rekao da ukrajinska operacija protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje napreduje i snage bezbjednosti imaju dovoljno resursa da nastave dokle god to bude potrebno, izjavio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.
Avakov je odbacio navode da je Kijev suspendovao "antiterorističku operaciju" zbog prijetnji Moskve, nakon što su se ukrajinske snage primakle pobunjeničkom uporištu, prenio je Reuters.
"Nema nikakve suspenzije antiterorističke operacije zbog prijetnji invazijom ruskih oružanih snaga", poručio je on preko Facesbooka.
"Operacija se nastavlja. Teroristi treba neprestano da budu u stanju pripravnosti. Civili nemaju čega da se plaše", naveo je Avakov.
Ukrajinski ministar policije je istakao i da Kijev vodi računa da ne bude civilnih žrtava.
Moskva je prethodno upozorila da bi mogla da reaguje kako bi zaštitila civile.
Ukrajinske vlasti su 15. aprila započele specijalnu bezbjednosnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, gdje od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine, a juče je pokrenula akciju kod grada Slavjanska u Donjeckoj oblasti, u kojoj je poginulo najmanje pet osoba.