Sabina Selimović i Samra Kešinović

Jedan turski zvaničnik rekao je za list "Hürriyet" da signal dolazi iz područja u sjevernoj Siriji, koju drži Islamska država Irak i Levant, grupa bliska Al Kaidi...

Turski obavještajci otkrili su signal, vjerovatno iz mobilnog telefona, jedne od dvije mlade Bosanke iz Beča za koje se vjeruje da su otišle u Siriju da se bore na strani pobunjenika, piše turski dnevnik "Hürriyet"!

Interpol traga za Samrom Kešinović (16) i Sabinom Selimović (15), koje su 10. aprila pobjegle iz svojih domova u Beču.

Njihovi roditelji, koji su iz BiH izbjegli u Austriju 1990. godine, rekli su za sarajevski "Dnevni avaz" da su se, prema njihovim saznanjima, djevojčice ukrcale na let iz Beča za Adanu, mjesto u Turskoj nedaleko od granice sa Sirijom.

Roditelji su dodali i da su u udžbenicima svojih ćerki pronašli pisma u kojima piše da su "odabrale pravi put" i da će ići da se "bore za islam u Siriji".

Dok porodice vjeruju da su njihove ćerke sada u Istanbulu, turski obavještajci su pokušali da prikupe signale mobilnih telefona djevojaka, iako su uređaji navodno bili isključeni. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, obavještajci su ipak uspjeli da dođu do signala koji vjerovatno dolazi iz mobilnog telefona jedne od djevojaka, iako je uređaj isključen.

Jedan turski zvaničnik rekao je za list "Hürriyet" da signal dolazi iz područja u sjevernoj Siriji, koju drži Islamska država Irak i Levant, grupa bliska Al Kaidi.

"Ako ih Al Kaida drži u Siriji, ne mislimo da će ih zadržati na istom mjestu duže vrijeme, s obzirom na to da je međunarodna pažnja usmjerena ka djevojkama", rekao je taj zvaničnik.

Inače, Sabina i Samra su juče putem interneta najavile da će se uskoro udati u Siriji.