Korak po korak

'Prvo nešto zaključimo, onda to pustimo u javnost, čekamo neko vrijeme i ako nema otpora, a većinom nema jer masa/narod ne shvaća, onda idemo dalje, korak po korak, sve do ispunjenja cilja. Cilj je destabilizirati Europu i proizvesti haos'

Jurgen Roth je jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara u Njemačkoj. U svojoj najnovijoj knjizi "Tihi puč" analizira strategiju evrokrata i dolazi do nevjerovatnog zaključka: Konspirativni klub moćne EU - elite planira u Evropi humanističku katastrofu. Počeci su već davno zadani i ide se malim koracima sve do kraja, nema uzmaka, tako je rekao jedan od moćnika unutar elite objašnjavajući Rothu kako manipulacija funkcioniše te dodaje "Prvo nešto zaključimo, onda to pustimo u javnost, čekamo neko vrijeme i ako nema otpora, a većinom nema jer masa/narod ne shvaća, onda idemo dalje, korak po korak, sve do ispunjenja cilja. Cilj je destabilizirati Evropu i proizvesti haos - nastavlja dalje jedan od Rothovih sagovornika koje je on uspio nagovoriti da progovore.
Evo još jedan citat: Dogodit će se to da da će zemlje mediteranskog kruga preći njihove sposobnosti otplate duga te tako razni vjerovnici, banke, fondovi i koncerni postaju vlasnici njihovih prirodnih resursa. I to je sve dogovoreno, oni sarađuju s vladama.
Zaduživanje zemalja je, dakle, nešto na što evrokrati unaprijed računaju kako bi njihovi pomagači, pomagača preuzeli kontrolu nad državama i njihovim građanima.
Roth u stvari otkriva da je nametnuta politika štednje u EU - zemljama taj "tihi puč" kojim se krše fundamentalna ljudska prava: pravo na pravednu platu, pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na obrazovanje -  reducirana prava radnika vode ka masovnom osiromašenju, smanjenju pučanstva kroz nerađanje, abortuse, suicide, i slabljenje samopouzdanja i imuniteta cijelih nacija.
Sve to se već događa pred našim očima u zemljama evropskog juga. Jednim potezom pera ukidaju se godinama sticana prava radnika, nasilna otuđivanja imovine, neredi na ulicama. Pomagači pomagača su tu svakako mediji koji pomažu da sve prođe politički i pravno korektno, da se ne diže velika galama, da se raznim taktikama zataškavanja i namjernim lažima skrene pozornost "običnog puka" sa pravih ciljeva zlotvora i usmjeri ga se na nebitne stvari.
Teško je običnom radnom mravu povjerovati da iza svih tih perfidnih igrica, spinova i bešćutnih poteza stoji dobro organizirana tajna mreža elite kojoj pripadaju samo izabrani. Njihovi pomagači su pravnici, psihijatri, psiholozi, lingvisti, stručnjaci za marketing, razne, dobro plaćene civilne udruge, pop zvijezde, filmske zvijezde, pisci, filozofi, novinari i sve moguće skupine koje se vrte oko lonca kojeg puni taj isti mali mrav. Svi oni nose skupa odijela, koja im je sašio mrav u dronjcima. Cilj te izrazito moćne elite je dugoročna ekonomska destabilizacija evropskih država i na kraju njihovo potpuno poništenje, ukidanje, nacionalno, ekonomsko i pravno.
Ne čudi, piše Roth, da se konci tog političkog terora vuku iz najmoćnijih država svijeta, gdje su se u sjenu sakrili super-bogati i njihovi pomagači - ono što se prokazuje kao teorija zavjere je stvarnost koja je u punom jeku i što je još najopskurnije, našim nečinjenjem i strahom mi smo i te kako stvarni akteri te "urotničke drame" protiv čovječanstva da bi se ona ostvarila. Dakle, i mi smo sami pomagači, pomagača, krivica je apsolutna - kao i kazna.
Cilj je, prema njegovim izvorima, robovlasnički sustav malih mrava i velikih igrača koji potežu konce. Uvođenje Novog svjetskog poretka i postavljanje jedne svjetske nacije, predvođene jednim svjetskim vladarom i jednom svjetskom religijom. Da bi to mogli učiniti, bit će potrebno izazvati globalni haos, to svi znaju, no ne zaju da se već i sada nalazimo u srcu kaosa, da ga uvučeni u laži i manipulisani sami stvaramo, dan, po dan. Svi očekuju globalni rat, a rat već traje, malim i sitnim koracima do ostvarenja cilja.