Najteža operacija potrage

U potrazi za nestalim malezijskim avionom u ovom trenutku učestvuje osam zemalja koje predvodi Australija.

Dva broda i danas uz pomoć podvodne opreme tragaju za ostacima malezijskog boinga 777, koji je 8. marta nestao sa civilnog radara sa 239 putnika i članova posade, pošto potraga iz zraka i sa površine okeana nije dala rezultate.
Još postoji nada da će brodovi primiti signal iz crne kutije čija baterija traje oko 30 dana i uskoro bi mogla da se istroši.
"Približavamo se trenutku kada bi baterija mogla da se isprazni", priznao je jučer koordinator potrage Angus Houston.
U potrazi u ovom trenutku učestvuje osam zemalja koje predvodi Australija. Traganje se odvija na prostoru od blizu 217.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, oko 1.700 kilometara sjeverozapadno od Pertha, javljaju agencije.
Najteža operacija potrage
Brod "Okeanski štit" australske mornarice i britanski brod HMS Echo sa sofisticiranom opremom za detektiranje signala crne kutije vratili su se danas u oblast koja je, kako se nadaju oni koji sprovode operaciju, blizu mjesta na kome je avion pao, piše Tanjug.
U današnjoj operaciji potrage učestvuje još devet brodova i 13 vojnih i civilnih aviona.
Vremenski uvjeti u toj oblasti danas su uglavnom povoljni, osim što je moguća pojava kiše.
Još nisu pronađeni ostaci aviona koji se, kako se pretpostavlja, srušio u južnom dijelu Indijskog okeana nakon dramatičnog skretanja sa kursa manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.
Australski zvaničnici su istakli da su lokacija potrage i uvjeti izuzetno teški, a premijer Australije Tonny Ebbott je rekao da je to "najteža operacija potrage u historiji čovječanstva".
On, međutim, nije htio reći koliko će trajati operacija, ističući da Australija duguje porodicama i prijateljima svih koji su bilu u avionu da učini sve što je u njenoj moći da riješi misteriju.