Šokantni rezultati istrage

Senatorka iz redova demokrata Dianne Feinstein koja predsjedava Komitetom, rekla je da je sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka povjerljivosti sa, onog što je ona nazvala 'šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA' tokom mandata republikanskog predsjednika Georgea Busha

Komitet američkog Senata za obavještajne službe glasao je danas za skidanje oznake povjerljivosti sa dugo očekivanog izvještaja o korišćenju brutalnih metoda ispitivanja Centralne obavještajne agencije (CIA) koje su kritičari poredili sa torturom, javlja Tanjug.

Senatorka iz redova demokrata Dianne Feinstein koja predsjedava Komitetom, rekla je da je sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka povjerljivosti sa, onog što je ona nazvala "šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA" tokom mandata republikanskog predsjednika Georgea Busha, prenijela je agencija Reuters.

Glasanje da se skine blokada sa rezimea i preporuka izvještaja od 6.200 strana je okršaj Feinstein, bez presedana, sa CIA i daće svijetu "prvi javni pogled" na sistem ispitivanja i pritvora u periodu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

"Izvještaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti sa našim vrijednostima kao narodom. To je hronika 'mrlje' u našoj istoriji koji nikada ne sme biti dozvoljena da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade", izjavila je Feinstein novinarima nakon što je Komitet glasao iza zatvorenih vrata.

Međutim, proći će nedjelje, ako ne i duže, dok bilo koji od dokumenata ne dobije svjetlost dana, dodaje Reuters.