Kriza u Ukrajini

Kriza izazvana pripojenjem Krima Rusiji priziva prijetnju i strah od rata u Evropi, ocijenio predsjednik EP Schulz.

Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa u petak će predstaviti zakon o pomoći Ukrajini, no u njemu neće biti predložene reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MFF) koje je zatražila Obamina administracija, a sadržane su i u prijedlogu koji je prihvatio Senat, objavio je Reuters pozivajući se na izvore u Kongresu.
Zakon sadrži mnoge odredbe uključene u zakon koji je prošao vanjskopolitički odbor Senata, no ključna je razlika odsustvo MMF-ovih reformi, izjavio je pomoćnik u Kongresu koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten javno govoriti o legislativi.
Prije nego što ga u konačnici potpiše predsjednik Barack Obama, zakon mora proći parlamentarnu proceduru, ali i konferencijski odbor koji treba uskladiti njegove dvije verzije.
Senatski vanjskopolitički odbor usvojio je zakon o pomoći Ukrajini, uz potporu demokrata i republikanaca, ranije ovog mjeseca.
Uz podršku od milijarde dolara u kreditnim jamstvima Ukrajini sadrži i sankcije pojedinim Rusima i Ukrajincima, ekonomsku pomoć novoj vladi u Kijevu te reforme MMF-a.
No, zakon nije došao na glasovanje pred cijeli Senat jer su neki republikanci zaključili da ne treba uključivati MMF.

Procjena utjecaja

Lideri Evropske unije (EU) usuglasili su se u četvrtak da će s 12 imena proširiti popis blokiranih osoba koje se na taj način kažnjavaju zbog napetosti u Ukrajini te upozorili da bi mogli poduzeti daljnje ekonomske mjere protiv Rusije ukoliko se situacija u Ukrajini pogorša.
Na samitu u Bruxellesu, čelnici EU-a dogovorili su da će zatražiti od Evropske komisije da pripremi procjenu mogućeg utjecaja širim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare.
Također, kazao je da bi EU mogla poslati posmatračku misiju u Ukrajinu ukoliko Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) ne uspije u svojoj misiji, javio je Reuters.

Prijetnja i strah od rata

Kriza izazvana pripojenjem Krima Rusiji priziva prijetnju i strah od rata u Evropi, ocijenio je u četvrtak predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.
"Nešto se promijenilo s tom krizom", rekao je Schulz na konferenciji za novinare na početku evropskog samita kojim dominira ukrajinska kriza.
"Neki su mislili da rat i opasnost rata nisu teme razgovora, ali sada govorimo o opasnosti oružanog sukoba", istakao je.
"Dok Evropa komemorira stogodišnjicu Prvog svjetskog rata, rat ponovo postaje stvarna prijetnja u zemlji koja graniči s Evropskom unijom“, ranije je upozorio Schulz u govoru pred 28 čelnika EU.
"Kriza na Krimu predstavlja veliku prijetnju za naš sistem evropske sigurnosti pokrenut na kraju Hladnog rata“, dodao je i pozvao EU da razvije smislenu strategiju prema Rusiji.
On je također pozvao šefove država i vlada da odgovore na "strah evropskog stanovništva".
Dok poduzetnici strahuju od spirale sankcija, radnici se brinu za radno mjesto, strahuju od novog Hladnog rata u zemljama koje graniče s Ukrajinom, u Poljskoj i baltičkim zemaljama.
"EU mora reagirati na ruske akcije, ali mora paziti da ne padne u eskalaciju sukoba i da ostavi otvorene kanale komunikacija s Rusijom", zaključio je Schulz.