Pod opsadom Izraela

Poznato je da je Pojas Gaze već godinama pod opsadom Izraela koji ima kontrolu nad većim djelom tog teritorija Palestine.

Pojas Gaze u koji je ulazak ljudi, namirnica, građevinskog materijala i ostalih namirnica ograničen od strane Izraela, sa svojih 1,8 miliona stanovnika postao je, jednostavno rečeno, najveći zatvor na svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).
Izraelske vlasti već dugi niz godina drže Pojas Gaze pod kontrolom koristeći sva raspoloživa sredstva, iz zraka, sa kopna i čak sa mora. Također, čak i prelaske granice Gaze sa Egiptom provjeravaju izraelski graničari.
Vlasti Izraela su Pojas Gaze proglasile “neprijateljskim teritorijem” odmah nakon što je pokret Hamas 2006. godine pobijedio na izborima u Palestini.
Već 2007. godine Izrael je zatvorio četiri vrlo važna granična prelaza koji su za stanovnike Gaze značili “jedinu preostalu vezu sa ostatkom svijeta”.
Trenutno se na granici Izraela i Gaze nalaze dva granična prelaza. Jedan je na jugu, granični prelaz "Kerem Shalom", a spaja Egipat, Gazu i Izrael, preko kojeg se mogu uvesti samo određen proizvodi. Drugi prelaz je na sjeveru Gaze, granični prelaz “Erez”, koji spaja Gazu, Zapadnu obalu i Izrael, a preko kojeg mogu prelaziti samo osobe sa posebnom dozvolom ili odobrenjem od izraleskih vlasti.
Ipak, preko ova dva granična prelaza nije dozvoljen uvoz bilo kakvih građevinskih materijala i sirovina.
- Uvezena hrana i lijekovi nedovoljni za stanovnike Gaze
Koliko je situacija u Gazi loša za Palestince, najbolje govori činjenica da namirnice i hrana koja se uveze na graničnom prelazu “Kerem Shalom” nisu dovoljni za potrebe svih stanovnika Gaze.
Naime, dok je potrebno da se u Gazu dnevno uveze hrane i lijekova u oko 700 do 900 kamiona, dnevno se preko prelaza “Kerem Shalom” uveze samo 300 do 400 kamiona.
Jedini prelaz koji je trenutno stalno otvoren je prelaz “Erez” a koristi se za ulazak stranih političara i Palestinaca koji putuju u Zapadnu obalu i Izrael. Na ovom graničnom prelazu je dozvoljen prelaz bolesnicima, radnicima i međunarodnim zvaničnicima.
Granični prelaz “Karni” na istoku Gaze, prije nego je zatvoren, je bio najveći prelaz preko kojeg su uvožene namirnice kao što su pšenica, voće i mliječni proizvodi, kao i građevinski materijal. Na taj prelaz dnevno je prolazilo oko 700 do 800 kamiona sa hranom i namrinicama za stanovnike Pojasa Gaze.
Također, preko graničnog prelaza “Nahel Oz” na istoku Gaze, koji više nije u funkciji, uvozio se najviše plin i gorivo.
- 2005. godine Izrael je zatvorio nekoliko graničnih prelaza sa Gazom
Vlasti Izraela su nekoliko graničnih prelaza sa Gazom u potpunosti zatvorile nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine.
Naime, nakon potpunog povlačenja izraelske vojske i izraelskih naseljenika iz Pojasa Gaze, 12. septembra 2005. godine, palestinska vlast ima potpunu upravu Pojasu Gaze. Međutim, Izrael i dalje kontroliše aktivnosti koje predviđaju tranzit kroz Izrael, kao i zračni prostor iznad mora i pristup lukama u Pojasu Gaze.
Izrael ima ovlast nad izdavanjem dozvola za sve migracije i iseljavanja iz Gaze preko Izraela, kao i ulazak stranaca preko Izraela, uvoz i izvoz preko Izraela, kao i prikupljanje i povrat poreza na dodanu vrijednost u Izraelu.
Otkad se je izraelska vojska povukla iz Pojasa Gaze, nastala je nejasna pravna situacija, jer Pojas Gaze ne pripada nijednoj suverenoj državi. Štaviše, po Haškim konvencijama, koje vrijede za stanje okupacije, Izrael je još uvijek okupator Pojasa Gaze, a to onda znači da on ima pravo ali i dužnost za održavanje reda i zakona.
- Izrael kontroliše i granični prelaz Gaze sa Egiptom
Isto tako, i vlasti Egipta su, nakon vojnog udara prošle godine, zatvorile granični prelaz “Rafah” na granici sa Gazom. Taj granični prelaz, koji predstavlja “jedina vrata Gaze sa svijetom” koristi se samo u rijetkim situacijama, i to uz dozvolu izraleskih vlasti.
S druge strane, Narodni komitet Gaze, sastavljen od palestinskih poslanika, već nekoliko puta je apelirao na međunarodnu zajednicu i islamske zemlje da pomognu da se “ukine embargo nad Pojasom Gaze”.
Pojas Gaze čini uzak obalni pojas uz Sredozemno more, na Bliskom istoku, koji je trenutno pod vlašću Hamasa. Graniči sa Egiptom na jugozapadu, te Izraelom na sjeveru i istoku.
- Gaza je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu
To je uzak pojas od 41 kilometar dužine i od šest do 12 kilometara širine, ukupne površine od 360 kilometara kvadratnih. Taj teritorij nema međunarodno priznat status suverene države, ali ga Palestinci nazivaju kao teritorij “Palestinskih Autonomnih Područja”, svoje buduće države.
Ime je dobio po Gazi, svome glavnom gradu. To je, ujedno, i jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, s oko 1.4 miliona stanovnika na području od svega 360 kilometara kvadratnih.
Prirodni resursi tog teritorija vrlo su skromni. Obradivog tla ima malo, i nema dovoljno vlage, tako da se trećina oranica vještački navodnjava.