Pojavile se snimke odreda smrti

U jednom se videu čuje demonstrant kako viče 'Blackwater! Blackwater!' dok vojnici bez oznaka trče ulicom. Protekle sedmice ukrajinski grad Donjeck bio je poprištem velikih proruskih demonstracija.

Već se danima društvenim mrežama pronosi žamor oko glasina da su maskirani naoružani vojnici u Ukrajini zapravo pripadnici plaćeničke vojske američke kompanije koja se zvala 'Blackwater', ali je zbog ozloglašenosti svojih poduhvata u međuvremenu promijenila ime u 'Xe Services' 2009., pa zatim u 'Academi' 2011. godine.

Naime, početkom sedmice pojavila su se na YouTubeu dva videa koja prikazuju maskirane vojnike s oružjem u Donjecku gdje su se okupili demonstranti koji podržavaju Moskvu. U jednom video može se čuti demonstrant kako viče 'Blackwater! Blackwater!' dok vojnici bez oznaka trče ulicom. Protekle sedmice ukrajinski grad Donjeck bio je poprištem velikih proruskih demonstracija.

Ruski diplomat u Kijevu rekao je za novinsku agenciju Interfax u srijedu da je tamo stiglo 300 ljudi koji rade za privatne zaštitarske tvrtke. 'To su plaćenici iskusni u vojnim operacijama. Većina ih je operirala u Iraku, Afganstanu i drugim državama", rekao je Interfaxov izvor. Po njemu, većina plaćeničke vojske dolazi iz SAD-a.

Pojava plaćenika za koje se još pouzdano ne zna za koga rade otvorila je prostor za brojna nagađanja. Vojni stručnjaci tvrde da vojnici u videu ne izgledaju kao ruski plaćenici, ali s druge strane sumnjivo je njihovo javno pojavljivanje i trčkaranje unaokolo.

Dakle, osim što je doista moguće da se radi o američkim plaćenicima, moguće je i da se radi o ruskoj propagandi. Naime, Putinu bi odgovaralo iskoristiti pojavu plaćeničke vojske u istočnoj Ukrajini kao povod za invaziju.