Islamofobi glasno upozoravaju

Muslimana u Njemačkoj ima četiri miliona, sve se bolje snalaze, ali time dolaze i na udar predrasuda. Većina Nijemaca smatra islam arhaičnom religijom, nespojivom sa savremenim životom.

Širom Njemačke, antiislamska retorika nailazi na plodno tle među publikom. Prema istraživanju Fondacije "Fridrih Ebert", većina Nijemaca - 56 odsto - smatra islam "arhaičnom religijom, nepodesnom za uklapanje u savremeni život".
 
Reporteri magazina "Der Spiegel" na minhenskom trgu su primijetili Mihaela Shtircenbergera (49), čovjeka sa stisnutom pesnicom koji hoda napred-nazad i izvikuje: "Kur'an je najopasnija knjiga na svijetu". Prije desetak godina, on je bio portparol minhenskog ogranka Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske bavarske partije CDU Angele Merkel. Sada je savezni predsjednik partije "Sloboda" i propovjeda o jednakosti Kur'ana i Hitlerove knjige "Mine Kampf". Šerijatsko pravo, kako kaže, podučava muškarce da tuku žene. "Nećemo to u Bavarskoj!", viče. Već dvije godine sakuplja potpise protiv gradnje Islamskog centra u Minhenu.
 
U posljednje vrijeme, u Njemačkoj su se namnožili pokreti nalik na Shtircenbergerov. Nastaju uglavnom iz protivljenja izgradnji džamije. Odbijanje se pretvara u otpor, a zatim u mržnju i nasilje, piše "Der Spiegel". Za posljednje dvije godine potpaljivane su džamije u Berlinu, Hanauu i Hanoveru. Najpoznatiji antiislamski internet sajt na njemačkom, "Politikali inkorekt" ("Politički nekorektno"), bilježi oko 120.000 posjeta dnevno. "Turčin pretukao i silovao osamnaestogodišnjakinju" - jedan je od aktuelnih naslova. Pa onda: "Muslimani provociraju hrišćane u Nazaretu", "Islam je nova krajnja desnica"...

Osim "Slobode", radikalni antiislamisti su osnovali i partiju "Pro Deutchland" i udruženje građana "Paks Europa".
Najugledniji njemački magazin "Der Spiegel", koji se obično nalazi na stolovima intelektualaca, navodi nekoliko razloga za širenje islamofobije u zemlji. Prvo, tu je činjenica da mnogi iz treće generacije muslimanskih imigranata žive po strožim religijskim normama od svojih roditelja, što ih u očima "domorodačkog" stanovništva čini u toj mjeri više čudnim. U nekim kvartovima velikih njemačkih gradova, muslimanske djevojke se pribojavaju da izađu na ulicu bez marame.
 
Hans-Georg Masen, predsjednik Saveznog ureda za zaštitu Ustava, njemačke unutrašnje obavještajne službe, kaže da postoji korelacija između aktivnosti radikalnih salafista na jednoj, i agitacije krajnje desnice na drugoj strani.
 
U najmnogoljudnijoj zemlji Evropske unije, inače, živi oko četiri miliona muslimana, od kojih gotovo polovina imaju njemački pasoš. Pomenuta bezbjednosna služba procjenjuje da oko 1 odsto njih, 42.000, čine fundamentalisti, a da ih je oko 1.000 "potencijalno nasilno".
 
Poprilično je jasno da je islam posljednjih godina u Njemačkoj postao primetniji, a time i više "bode oči" onima kojima smeta. Muslimani sada zauzimaju bolje pozicije u politici i u ekonomiji. Džamije se više ne grade po industrijskim zonama na obodima gradova - u Lajpcigu, na primjer, planiraju islamsku bogomolju u centru (odmah je pokrenuta peticija da toga ne bude). Muslimani se, dakle, sve više integrišu u njemačko društvo, ali time, paradoksalno, u zemlji jačaju i antiislamske predrasude.
 
Islamofobi glasno upozoravaju - muslimani žele da vladaju svijetom, oni žele Njemačku i Evropu uređene po njihovim pravilima, sa bičevanjem za sitne prekršaje, kamenovanjem za preljubu, odsjecanjem ruke za krađu i odrubljivanjem glave za teža krivična djela.

Njihov glas sve više ima ko da čuje.