Odbijaju sve zahtjeve

Kanadska vlada je odlučila odustati od kontroverznog programa viza za investitore koji je uveden još 1986. godine, a koji je omogućio hiljadama bogatih Kineza da se usele u tu zemlju.

Iznenađujuću vijest je priopštio kanadski ministar financija Jim Flaherty, koji je kazao da će odbaciti na tisuće zahtjeva i vratiti uplaćeni novac.
"Posljednjih godina je napravljen značajan uspjeh da se bolje uskladi imigracijski sistem s ekonomskim potrebama Kanade. Postojeći program viza za investitore strši kao iznimka u ovom uspjehu", kazao je Flaherty.
Kako piše South China Morning Post, ova je odluka uslijedila sedmicu dana nakon što je taj list objavio da je ambasada Kanade u Hong Kongu zatrpana zahtjevima milijunaša iz Kine. Ovaj je program viza već jednom suspendiran 2012. godine, jer su ambasade morale rješavati gomile zahtjeva za vizama.
Po programu viza za investitore, bogati imigranti koji su htjeli kanadsku vizu morali su 'vrijediti' najmanje 1,6 milijuna kanadskih dolara, te su morali posuditi vladi 800.000 dolara na rok od pet godina. Ova jednostavnost i relativno ne-rizična shema je Kanadu činila jednom od najpopularnijih zemalja za bogate migrante, piše South China Morning Post.
Flaherty je također najavio da će vlada odbiti i zahtjeve za poduzetničkim vizama, pa se računa da će ukupno biti odbijeno čak 59.000 zahtjeva (od toga 7.000 su zahtjevi za poduzetničkom vizom). Prema nekim izvještajima, čak 70 posto svih zahtjeva podnijeli su Kinezi, pa će njih ova mjera najviše pogoditi.
Inače, kroz ovaj program viza za investitore, oko 185.000 bogatih imigranata se uselilo u Kanadu, najviše njih iz Hong Konga (oko 30.000).