Zbog trgovine drogom

Očekuje se da vlasti u Kini donesu odluku o smrtnoj kazni za četiri uhapšena Albanca koji su uhapšeni od strane kineske policije prije nekoliko dana, kao dio međunarodne mreže trgovine drogom i ljudima, prenosi portal "Indeksonline".

Zakon za borbu protiv trgovine drogom koji je na snazi u Kini je vrlo rigorozan, gdje trgovce drogom ili ljude kažnjavaju smrtnom kaznom bez mogućnosti da se brane i sa advokatima.

U Kini se izvršava najveći broj smrtnih kazni - po nekoliko stotina do nekoliko hiljada godišnje, zbog zločina, od ubistva i trgovine drogom, do poreske utaje.

Prema zvaničnim podacima, u Kini ima 1,2 miliona zavisnika od droge, od kojih 700.000 od heroina, a dvije trećine je mlađe od 35 godina.

Kako smo prije nekoliko dana pisali, oni su uhapšeni u gradu Xinhua, gdje su radili u saradnji sa grupom trgovaca iz Nigerije, kada je u toj akciju uhapšeno i 30 Nigerijaca. Ova međunarodna mreža je godinama bila pod istragom a u ovoj operaciji je bila uključena i italijanska policija i policija Togoa, koje su pružale dodatne informacije kineskoj policiji.

Na osnovu prikupljenih informacija objašnjeno je da su Albanci iz Albanije preko ilegalnih puteva donosili u Kinu narkotička sredstva (marihuanu), a tokom povratka oni su pokupljali izbjeglice obećavajući im dolazak u Italiju. Kinezi su plaćali pozamašne sume novca kako bi dospjeli do tražene evropske destinacije.

Na osnovu informacija kineske policije, jedan od Albanaca je uspostavio mrežu prostitucije u ovom pomorskom gradu nudeći Kinezima "bijele žene".

Akciju hapšenja potvrdio je komandant specijalniha snaga u Rimu, Mario Parente.