Kontroverzan referendum

Švicarci su u nedjelju glasali na referendumu "protiv masovnog useljavanja", osobito građana zemalja članica Europske unije, koji bi u slučaju da bude prihvaćen, mogao uzrokovati ozbiljan sukob s Bruxellesom.

Prve projekcije ishoda trebale bi se znati tijekom poslijepodneva, jer su birališta zatvorena u podne. Pred glasačkim mjestima nije primijećena osobita masovnost, jer većina Švicaraca glasuje pisanim putem.
Posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da zagovornici inicijative dobivaju na snazi, dok pada broj onih koji su protiv, što ukazuje na mogućnost neizvjesnog ishoda referenduma.
Bojeći se unaprijed mogućnosti da većina birača zaokruži "da", zastupnik desnice u švicarskom parlamentu Hans Grunder, koji se protivi inicijativi, za švicarski je list Schweiz am Sontag najavio velike promjene u vladi.
On smatra da šest od sedam ministara koji sačinjavaju saveznu vladu, a koji podupiru "ne", trebaju dati ostavku, a na svojem položaju treba ostati samo ministar obrane Ueli Maurer, član Švicarske pučke stranke (SVP), koja podupire inicijativu.
"Nema druge mogućnosti; SVP preuzima vladu i svu odgovornost" za ishod referenduma, smatra Grunder.
Taj je zastupnik iznio i bojazan da će pregovori s EU koji su u tijeku biti "blokirani već u ponedjeljak".
Švicarska nije članica EU, ali je s njom povezana nizom od oko 120 bilateralnih ugovora, ispregovaranih tijekom pet godina, među kojima su i oni o slobodi kretanja ljudi, kojima se Švicarska obvezala otvoriti svoje tržište za 500 milijuna radno aktivnih stanovnika država članica EU.
No broj useljenika se od stupanja ugovora na snagu pokazao mnogo većim od očekivanja, što je nagnalo konzervativni SVP, pojedinačno najsnažniju stranku u švicarskom parlamentu, da zatraži referendum kojim bi se ponovno uvele kvote za strane radnike, s kojima je Švicarska živjela prije potpisivanja sporazuma s EU.
Pobijede li pristalice inicijative na referendumu, a protiv kojeg su se jasno i glasno izrazili i vlada i svi dijelovi švicarskog poslovnog sektora, Švicarska će se naći u velikim problemima, jer je sloboda kretanja jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU te je Bruxelles već najavio protumjere, među prvima onu kojom se Švicarskoj ukida status povlaštenog pristupa tržištu EU, na kojem ostvaruje više od šezdeset posto svojeg izvoza.