Udari vjetra i do 159 km/h

Veći dio Engleske i Walesa zahvatilo je olujno nevrijeme, s mjestimičnim uraganskim udarima vjetra i do 160 km/h. Zavladao je saobraćajni haos, a obustavljeno je saobraćanje vozova na željezničkim prugama.

Snažna oluja koja je pogodila područje Engleske i Walesa, ostavila je preko 2.000 domova bez snabdijevanja električnom energijom. Britanska Agencija za okoliš izdala je čak 19 upozorenja od poplava na jugozapadu Engleske.

Britanska meteorološka služba zabilježila je udare vjetra i do 159 km/h, u ponedjeljak ujutro oko 5 sati po lokalnom vremenu, na ostrvu Wight.

Čak 130 letova otkazano je na međunarodnom aerodromu Heathrow u Londonu. Diljem Engleske i Walesa proglašeno je 146 pripremnih faza za odbranu od poplava.



Jesenja oluja koja je pogodila zapadni dio Evrope ostavila je u ponedjeljak bez struje 75.000 domaćinstava u Francuskoj i prislila trajekte koji saobraćaju između Calaisa (Kale) i Dovera da ostanu u luci.

Prema prvim izvještajima, oluja nije izazvala žrtve. Bez struje je ostalo 35.000 domaćinstava u Normandiji, 30.000 u Bretanji i 10.000 na krajnjem sjeveru Francuske u Pas-de Calaisu.

Vjetrovi su puhali i do 139 km/h u Bretanji, kazao je jedan zvaničnik Meteo Francea.