Danas broji 193 države članice

Ujedinjene nacije (UN) proslavljaju danas svoj dan kao znak sjećanja na usvajanje Povelje svjetske organizacije, koja je stupila na snagu 1945. godine po završetku Drugog svjetskog rata.

S obzirom da je Povelju ratifikovala većina tadašnjih članica UN-a, među kojima i svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, UN su zvanično počele da postoje prije 68 godina.
Dan UN-a se slavi od 1948. godine, pri čemu je Generalna skupština UN-a 1971. godine preporučila državama članicama da 24. oktobar obilježavaju kao praznik na svojim teritorijama.
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u poruci povodom Dana UN-a ističe da je ovo prilika da se prizna koliko "ova nezamjenjiva organizacija doprinosi miru i opštem razvoju".
On je upozorio da je sukob koji i dalje traje u Siriji najveći bezbjednosti izazov za svijet, podsjetivši istovremeno da milioni ljudi zavise od humanitarne pomoći UN-a.
Kao jedan od izazova koji se nalaze pred UN-om, Ban Ki-moon je pomenuo i održivi razvoj, koji bi u narednom periodu trebalo da postane realnost.
UN su kada su osnovane imale 51 zemlju članicu u svojim redovima, a danas 193 države imaju predstavnike u zgradi na East Riveru u New Yorku.
Vijeće sigurnosti, kao najutjecajnije tijelo UN-a, ima 15 članova, od kojih su pet stalni - Kina, Francuska, SAD, Rusija i Velika Britanija, i deset nestalnih članica koje se rotiraju.
Procjenjuje se da je godišnji budžet UN-a oko pet milijardi dolara, od čega najveći dio odlazi na mirovne misije pod okriljem te organizacije širom svijeta.