Službeno stupila na snagu

Dozvola nošenja marame uposlenicama držvnih institucija, uvedena u okviru "Paketa demokratizacije“ u Turskoj, zvanično je stupila na snagu nakon što je objavljena u Službenim novinama Republike Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Primjena odluke Vlade o Uredbi o izmjenama i dopunama zakona o odijevanju uposlenika javnih institucija od datuma '2/9/1925' sa brojem 2413, donesena je na datum 10/4/2013 godine od strane Vlade Republike Turske“, navodi se u aktu objavljenom u Službenom glasniku.
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je 30. septembra u Ankari “Paket demokratizacije”, najopsežniji paket ustavnih reformi od vremena osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, koji predviđa ukidanje zabrane nošenja marame uposlenicama državnih institucija, dozvoljava obrazovanje na stranim jezicima, povećava političke i vjerske slobode.
Erdogan je najavio otvaranje Instituta za istraživanje i očuvanje romske tradicije, ali i povećanje kaznenih mjera za zločine počinjene iz mržnje.
Turska je odobrila obrazovanje na stranim jezicima u privatnim školama, ali i riješila jedno od najosjetljivijih pitanja, nošenje marame u državnim institucijama. Nakon reformi, nošenje marame uposlenicama državnih institucija je dozvoljeno.
Turska će vratiti 276 hektara zemlje Manastiru Sv. Arhangela Gavrila u Mardinu.
Političkim partijama odobrena je predizborna propaganda na različitim jezicima i dijalektima, što ranije nije bio slučaj. Novim paketom reformi odobrena je kandidatura na izborima svim građanima sa pravom glasa.
Dozvoljeno je korištenje i drugih pisama osim latiničnog.
Izmjene Zakona o javnom okupljanju sadržane su u novom paketu reformi, a predviđaju više slobode prilikom javnih okupljanja. Prosvjednicima je omogućeno da se, umjesto dosadašnjih nekoliko sati, tokom prosvjeda na mjestu okupljanja zadrže sve do večernjih sati.
Turska je pooštrila kazne za one koji budu sprečavali pripadnike bilo koje vjerske ili meshepske skupine u obavljanju vjerskih obreda, čime su značajno ojačane vjerske slobode.
U okviru paketa ustavnih reformi, koji je turski premijer predstavio u Ankari, dozvoljena je nastava na stranim jezicima i različitim dijalektima u privatnim školama u Turskoj.
Premijer Turske je rekao da "Paket demokratizacije" uključuje širok spektar pravnih i administrativnih odredbi pripremljenih da osiguraju da “Turska dosegne svoj cilj na putu ka naprednoj demokratiji”.
“'Paket demokratizacije' koji predstavljamo danas nije prvi set reformi, neće biti ni posljednji”, rekao je turski premijer.