Tvrdnje historičara Padfielda

Nacisti su pokušali sklopiti mirovni sporazum s Britancima ako im ovi ponude slobodan put u SSSR, otkriva nova knjiga historičara Petera Padfielda.

Slijetanje Rudolfa Hessa u Renfrewshire Škotsku u maju 1941. na potpisivanje mirovnog sporazuma naredio je Adolf Hitler iako se decenijama misli kako je Hesse na svoju ruku poduzeo tu bizarnu misiju s idejom da pomiri Zapadnu Europu i naciste.
 
Hesse je sa sobom u Messerschmittu ponio Hitlerove naredbe da britanskoj vladi ponudi sporazum prema kojemu će se Njemačka povući iz Zapadne Evrope ako Britanci obećaju da neće intervenisati dok Hitler bude napadao SSSR. Hitler je dao rok od pet sedmica.
 
Padfield tvrdi da ima dokaze da je Hitlerov zamjenik imao detaljan nacrt mirovnog sporazuma, citira Daily Telegraph.
 
Padfield se poziva na informatora koji govori njemački i ne želi otkriti identitet a navodno je prevodio sporazum.
 
Nakon što je padobranom iskočio iz aviona, Rudofl Hessa je jedan farmer zarobio prijeteći mu vilama. Hesse je tražio kontakt s vojvodom od Hamiltona koji ga je trebao spojiti s Winstonom Churchillom kako bi započeli pregovore. Ali Churchill je odbio Hitlerov prijedlog. Rekao je da mu moral ne dopušta da Trećem Reichu otvori put na istočno ratište jer nije vjerovao Hitleru i nije htio ugroziti svoj plan uvlačenja SAD-a u rat, tvrdi Padfield, prenosi Jutarnji.hr.
 
Churchill je, kaže, odlučio pobijediti Hitlera po svaku cijenu i ničim nije htio ugroziti koaliciju evropskih zemalja pa je spriječio da Hitlerova ponuda dospije u javnost.
 
Hess je preživio rat i sudili su mu u Nürnbergu. Na suđenju je djelovao izgubljeno, zaboravljao je, bio odsutan, patio od deluzija, djelovao je upravo kao mentalno bolestan čovjek kakvim ga je Hitler proglasio nakon diplomatskog neuspjeha u Velikoj Britaniji.
 
Osuđen je na doživotni zatvor i robijao je dulje nego bilo koji od vođa Trećeg Reicha. Ubio se u zatvoru Spandau 1987. u 93. godini.