Siromaštvo i nehigijena

Da li je najava početka izgradnje devedeset stanova za raseljene do kraja godine uvod u rješenje problema.

Crna Gora već 14 godina pokušava riješiti pitanje blizu 1.500 raseljenih lica, mahom Roma, koji žive u naseljima na Koniku, na periferiji Podgorice. Za sada - bez uspjeha.
Da li je najava početka izgradnje 90 stanova za raseljene do kraja godine uvod u rješenje problema i čime se sve stanovnici kampa nose bile su teme kontrolnog saslušanja crnogorskog ministra rada i socijalnog staranja u Skupštini Crne Gore.
Još jedan dan i 14 je godina od kako je Ramo Morinaj u izbjegličkom kampu Konik nadomak Podgorice.
"Imam sedmero djece, ja i žena - devet članova... Ja izađem po kontejnerima, ako nađem nešto, zaradim dva-tri eura, imam malu bebu ili da kupim mlijeko ili hranu za djecu, mala mi ide u školu, goli, bosi, nemaju šta da obuku, djeca ništa ne rade, nisu zaposleni."
Siromaštvo i nehigijena
Ramova priča je priča skoro 1.500 Roma, Aškalija i Egipćana na Koniku, izbjeglih 1999. godine sa Kosova. I danas bez uslova za normalan život.
Habiba Haliti peče paprike koje je našla na smeću. Ruka joj je povrijeđena. Kaže, ujeo je pacov na spavanju.
"Kada sam bila spavala mi je jeo ruke i sada primam injekciju. Non-stop idem u bolnicu da mi vezuju. I tako..."
Kamp Konik je na svega nekoliko kilometara od centra Podgorice. Siromaštvo i nehigijena vide se na svakom koraku. Drvene barake nakon velikog požara, koji je prošlog ljeta opustošio kamp, u velikom dijelu zamijenili su kontejneri, njih 212.
To je samo mali dio onoga što je Crna Gora učinila da pomogne raseljene, tvrde nadležni.
Željko Šofranac iz Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore kaže: "Dobijamo novih stotinu američkih kontejnera, gdje će se urbanizovati, imaju struju, vodu, socijalizaciju, Crveni krst, UNHCR, EU delegacija Help..."
Nezainteresirani za povratak
Plan crnogorske Vlade je da ugroženima izgradi stanove.
Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, objašnjava: "Već tokom ova dva mjeseca počet će izgradnja dva stambena objekta u Nikšiću i Koniku i kasnije 120 stanova. I tako će krenuti trajno rješavanje."
Druga opcija je povratak na Kosovo, za koji i nema previše zainteresiranih.
Senad Koniti kaže: "To nije ok. Tamo narod umire od gladi, tamo posla nema, treba da ideš po kantama, a nema ništa ni po kantama."
Da li će kraj 2016. godine donijeti konačno gašenje kampova na Koniku, kako se planira, ističu u vlasti - ne zavisi samo od njih, već i od Vlade Kosova, međunarodnih institucija i donatora, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.