Pogođen pored zida

U februaru prošle godine Odai Ramadan odlučio je prečicom krenuti kući i tada se našao usred demonstracija protiv izraelske vojske.

U novom izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da izraelska vojska koristi prekomjernu silu na okupiranoj Zapadnoj obali. Istaknuto je da u sukobima gine veliki broj Palestinaca, te da je među stradalima sve više tinejdžera. Al Jazeera je u Betlehemu razgovarala s jednim od njih.
U februaru prošle godine Odai Ramadan našao se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Odlučio je prečicom krenuti kući i tada se našao usred demonstracija protiv izraelske vojske.
Ranjen je u glavu. U komi je proveo dva mjeseca. Metak koji je ispalio izraelski vojnik ostao mu je u lobanji.
Pogođen pored zida
"Vidio sam suzavac i čuo zvuk granata. Krenuo sam kući, a to je bio najkraći put. Drugim putem bi mi trebalo mnogo više vremena. Samo sam prolazio tim putem kad sam ranjen", priča Ramadan.
Pogođen je pored zida u Betlehemu koji razdvaja dvije zajednice. Sukobi su u ovom gradu česti.
U izvještaju UN-a navodi se da je došlo do znatnog povećanja broja ubijenih i povrijeđenih Palestinaca na Zapadnoj obali. Smatra se da je razlog prekomjerna sila koju koristi izraelska vojska. Najviše je žrtava u sukobima između mladih Palestinaca i dobro naoružanih izraelskih snaga.
Samo ove godine 22 osobe su poginule, a više od 3.000 ih je povrijeđeno. U izvještaju o ljudskim pravima navodi se i to da je često nasilje izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali protiv Palestinaca.
Na meti napada su i dragocjeni maslinjaci. Više od 3.500 stabala je uništeno ili oštećeno. U okršajima je povrijeđeno 98 Palestinaca i više od 40 Izraelaca, dok je jedan izraelski doseljenik ubijen.
Kršenje ljudskih prava
Na barikadama i punktovima širom Zapadne obale i Gaze ograničavanje slobode kretanja Palestinaca, piše u izvještaju, i dalje je veliki problem, a riječ je o kršenju ljudskih prava.
Odajeva prognoza nije ohrabrujuća. Kad je ranjen mozak mu je oštećen i ostao je paraliziran. Roditelji su mu mrtvi, a nana i djed, s kojima živi, znaju da neće zauvijek biti uz njega.
"Neka mu se Bog smiluje, da barem prohoda. Njegov djed i ja nećemo vječno živjeti. Ima samo 16 godina. Kakva ga budućnost čeka?", pita nana Suhaila Ramadan.
Tragedijama poput ove koja je zadesila porodicu Ramadan stanovnici Zapadne obale svjedoče generacijama.