Trodnevna žalost

U napadnutom trgovačkom centru srušene su tri etaže, zbog čega se vjeruje da bi broj žrtava mogao biti mnogo veći.

Osoba britanske nacionalnosti pritvorena je u Nairobiju u okviru istrage o napadu na trgovački centar Westgate za koji je odgovornost preuzela oružana grupa Al-Shabab, objavilo je u srijedu britansko Ministarstvo vanjskih poslova.
"Možemo potvrditi da je pritvorena osoba britanske nacionalnosti u Nairobiju i u kontaktu smo kako bismo ponudili uobičajenu konzularnu pomoć", izjavila je glasnogovornica Foreign Officea.
Britanski list Guardian navodi da je riječ o muškarcu u 30-im godinama, dok Daily Mail piše da je 35-godišnji muškarac, Britanac somalskog porijekla, uhapšen u ponedjeljak prilikom ukrcavanja na let iz Nairobija u Tursku.
U ponedjeljak navečer, kenijska ministrica vanjskih poslova Amina Mohamed izjavila je da je jedna Britanka bila uključena u napad na trgovački centar u glavnom gradu Kenije. Ta je osoba britanske nacionalnosti počinila slična djela "u brojnim navratima", dodala je ona, ne iznoseći identitet osobe.
Te su izjave potakle špekulacije o mogućnosti da se radi o Samanthi Lewthwaite (29), nazvanoj "bijela udovica" nakon smrti njenog supruga, bombaša samoubice Germainea Lindsayja, koji je, u julu 2005. godine učestvovao u najgorem napadu u Engleskoj ikada.
Al-Shabab je odbacio navode o povezanosti sa Lewthwaite.
Crni bilans raste
Kenijske vlasti strahuju da bi broj žrtava nakon oružanog napada na trgovački centar Westgate u Nairobiju mogao dramatično porasti, a nakon što je otkriveno da su tri etaže trgovačkog kompleksa propale.
Prema dosadašnjim podacima, u napadu za koji je odgovornost preuzela somalijska oružana grupa Al-Shabab ubijen je najmanje 61 civil, pet napadača i šest pripadnika snaga sigurnosti.
Danas je reporter Al Jazeere Andrew Simmons iz Nairobija javio da su tri etaže trgovačkog centra srušene za vrijeme četverodnevne opsade, te da je broj žrtava vjerovatno mnogo veći.
"Neki predviđaju da taj broj može preći stotinu. Možda se čak udvostruči sadašnji broj žrtava", rekao je reporter Al Jazeere.
Pripadnici grupe Al-Shabab su danas, također, izjavili da je tokom napada na tržni centar ubijeno 137 talaca, što je veći broj od cifre koju su saopćili kenijski zvaničnici, prenosi AP.
Grupa je za tako velik broj žrtava optužila kenijsku Vladu i njene sigurnosne snage.
Trodnevna žalost
Kenijski predsjednik "Uhuru Kenyatta i njegova Vlada trebaju snositi odgovornost za napad na Westgate i gubitak života 137 talaca koje su držali mudžahedini", napisala je grupa Al-Shabab, te optužila kenijske snage za upotrebu plina kojim su okončali opsadu.
"Budući da nije uspjela pobijediti mudžahedine u trgovačkom centru, kenijska Vlada raspršila je plin kako bi okončala opsadu Westgatea", piše Al-Shabab i to naziva "kukavičkim činom", prenosi Hina.
Al-Shabab, također, optužuje kenijske vlasti da su izazvale urušavanje zgrade "kako bi prikrile svoje zločine, tako da dokazi i taoci ostanu pokopani pod ruševinama".
Dio krova i tri od četiri etaže trgovačkog centra srušile su se u utorak, a uzrok tome državni sigurnosni i vatrogasni izvori nalaze u izbijanju požara u ponedjeljak.
Grupa Al-Shabab napala je u subotu trgovački centar vatrenim oružjem i granatama. Ubijali su kupce i zaposlenike, a zatim uzeli taoce i pružali otpor. Njihova opsada trajala je gotovo 80 sati, a prekinule su je kenijske sigurnosne snage.
Šezdesetak osoba još se smatra nestalima.
Kenijski predsjednik je od srijede proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.