Globalne ambicije

Ayman al-Zawahiri daje uvid u globalne ambicije od sjeverne Afrike, preko Kavkaza, do Kašmira.

Lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri je objavio svoje prve "smjernice za džihad", savjetujući uzdržanost u napadima na druge muslimanske sekte i nemuslimane, kao i u otpočinjanju konflikata u zemljama u kojima borci mogu pronaći sigurnu bazu za propagiranje svojih ideja.
Dokument, koji je objavio obavještajni servis SITE, pruža rijedak uvid u strategiju Al-Kaide i njene globalne ambicije od sjeverne Afrike, preko Kavkaza, do Kašmira, izvještava Reuters.
Vojni ciljevi Al-Kaide su i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, ali Zawahiri naglašava da se ne smije zanemariti ni "dawa" - misionarski rad na širenju ideja te organizacije.
Zawahiri ističe kao "bazični princip" izbjegavanje konflikata sa zemljama bliskim SAD-u, "izuzev kada je konfrontiranje s njima neizbježno", navodi agencija Tanjug.
Kao zemlje gdje su takve konfrontacije neizbježne Zawahiri je, između ostalih, naveo Afganistan, Irak, Siriju, Jemen i Somaliju.
U Pakistanu, u kojem se, prema saznanjima obavještajnih službi, Zawahiri krije, cilj Al-Kaide treba biti stvaranje sigurnog boravišta za borce, iz kojeg bi se vodila borba za uspostavljanje islamskog sistema u toj zemlji.

Zaštita manjina

Zawahiri ističe potrebu da se oslabi Alžir, koji je devedesetih godina odnio pobjedu nad militantnim snagama, kako bi se utjecaj boraca Al-Kaide proširio cijelim Magrebom i zapadnom Afrikom.
Lider Al-Kaide podržava borbu militantnih boraca protiv Rusa na Kavkazu, Indijaca u Kašmiru i Kineza u Xinjiangu.
Osim što se zalaže protiv napada na šiite, Zawahiri ističe da treba ostaviti na miru i kršćane, hinduiste i sike koji žive u muslimanskim zemljama.
Dodaje da treba poštovati živote žena i djece i uzdržavati se od napada na džamije, pijace i skupove na kojima ima i muslimana koji nisu u sukobu s Al-Kaidom.
Izvor: Al Jazeera